skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
To danie z przekąskami jest lubiane przez wszystkich moich krewnych i znajomych, którzy niejednokrotnie pytali mnie, jak szybko marynować cukinię. Nie jest tajemnicą, że zgodnie z tym przepisem okazują się bardzo smaczne. Więc zacznijmy! Bierzemy cukinię, najlepiej młodą, z cienką skórką i bez nasion, a także natychmiast gotujemy świeże zioła i wszystko, czego potrzebujemy do marynaty.
Krok 2:
Myjemy cukinię, odcinamy końcówki i cienko odcinamy skórkę. Jeśli cukinia jest młoda, możesz to zrobić ze skórą. Posiekaj cukinię w cienkie plasterki lub podłużne plastry. Wkładamy je do głębokiej miski, solimy i odstawiamy na 30 minut.
Krok 3:
Moje warzywa i posiekaj.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Obieramy czosnek i przepuszczamy przez prasę, mieszamy go w misce z olejem roślinnym (lepiej wziąć oliwę z oliwek), miodem( bierzemy płyn, ale jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić w łaźni wodnej), octem (cukinia jabłkowa jest delikatniejsza), pieprzem i przygotowanymi ziołami. Kolendra, bazylia, estragon, koperek,pietruszka są idealne. Wymieszaj marynatę.
Krok 5:
Z cukinii, która stała w soli, spuść powstały płyn i wyciśnij je rękami. Wlać marynatę i wymieszać. Wkładamy do lodówki do rana. W tym czasie możesz i musisz je jeszcze kilka razy wymieszać. Rano możesz już jeść to danie, przygotowane własnymi rękami.
surowa cukinia jest używana do przygotowania tej przekąski, dzięki czemu zachowują wszystkie przydatne pierwiastki śladowe i witaminy. Ta przekąska jest również niskokaloryczna, doskonale wchłaniana przez organizm i korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Taka marynowana cukinia doskonale nadaje się jako przystawka do drugich dań: ziemniaków, mięsa, grzybów, ryb, dań drobiowych itp. Okazało się bardzo smaczne, jak zawsze! Możesz gotować o każdej porze roku, ponieważ cukinia jest zawsze w sprzedaży.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g