Szybka marynowana cukinia do natychmiastowego jedzenia

wspaniała przekąska na każdą ucztę! Szybko i smacznie! W sezonie dojrzewania cukinii wiele gospodyń domowych spieszy się, aby wypróbować nowe potrawy z ich udziałem. Dzielę się z wami sprawdzonym i prostym przepisem na przygotowanie tego warzywa na szybki posiłek poprzez marynowanie. Nie będziesz miał trudności, wynik cię zadowoli!
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 30 % 7 g
157 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    To danie z przekąskami jest lubiane przez wszystkich moich krewnych i znajomych, którzy niejednokrotnie pytali mnie, jak szybko marynować cukinię. Nie jest tajemnicą, że zgodnie z tym przepisem okazują się bardzo smaczne. Więc zacznijmy! Bierzemy cukinię, najlepiej młodą, z cienką skórką i bez nasion, a także natychmiast gotujemy świeże zioła i wszystko, czego potrzebujemy do marynaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy cukinię, odcinamy końcówki i cienko odcinamy skórkę. Jeśli cukinia jest młoda, możesz to zrobić ze skórą. Posiekaj cukinię w cienkie plasterki lub podłużne plastry. Wkładamy je do głębokiej miski, solimy i odstawiamy na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Moje warzywa i posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Obieramy czosnek i przepuszczamy przez prasę, mieszamy go w misce z olejem roślinnym (lepiej wziąć oliwę z oliwek), miodem( bierzemy płyn, ale jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić w łaźni wodnej), octem (cukinia jabłkowa jest delikatniejsza), pieprzem i przygotowanymi ziołami. Kolendra, bazylia, estragon, koperek,pietruszka są idealne. Wymieszaj marynatę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z cukinii, która stała w soli, spuść powstały płyn i wyciśnij je rękami. Wlać marynatę i wymieszać. Wkładamy do lodówki do rana. W tym czasie możesz i musisz je jeszcze kilka razy wymieszać. Rano możesz już jeść to danie, przygotowane własnymi rękami.

surowa cukinia jest używana do przygotowania tej przekąski, dzięki czemu zachowują wszystkie przydatne pierwiastki śladowe i witaminy. Ta przekąska jest również niskokaloryczna, doskonale wchłaniana przez organizm i korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Taka marynowana cukinia doskonale nadaje się jako przystawka do drugich dań: ziemniaków, mięsa, grzybów, ryb, dań drobiowych itp. Okazało się bardzo smaczne, jak zawsze! Możesz gotować o każdej porze roku, ponieważ cukinia jest zawsze w sprzedaży.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy