skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone w litrowych słoikach? Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz także potrzebował litrowych puszek. Tak więc bardzo ostrożnie, najlepiej za pomocą pędzla, opłucz ogórki, zioła i paprykę.
Krok 2:
Na dnie wstępnie umytego słoika umieść część selera i kopru parasolowego (opcjonalnie możesz wziąć liście chrzanu, porzeczki, wiśnie, pietruszkę itp.), paprykę i groszek, liść laurowy, goździki, czosnek.
Krok 3:
Lekko odetnij końcówki ogórków i włóż je tak ciasno, jak to możliwe do słoika, na wierzch ułóż resztę ziół i przypraw .
Krok 4:
Zalej ogórki przegotowaną wodą, uważając, aby nie pozostały na "podłogach".
Krok 5:
Zamknij pokrywkę i zostaw (możesz nawet przykryć kocem na ten czas).
Krok 6:
Po 20-25 minutach odcedź, zagotuj.
Krok 7:
Następnie po raz drugi zalej wrzącą wodą.
Krok 8:
Zalej ogórki przegotowaną wodą, zwracając uwagę, aby nie pozostały na "podłogach".
Krok 9:
Teraz kolej na sól, cukier i esencję.
Krok 10:
Podczas gdy następna porcja wody się zagotuje, włóż sól, cukier i esencję do słoika.
Krok 11:
Po raz trzeci zalej ogórki przegotowaną wodą.
Krok 12:
Zwiń słoiki, odwróć je i przykryj ciepłym kocem (jeśli masz słoiki z gwintem, zwróć uwagę, aby pokrywka była szczelnie zamknięta, należy je również odwrócić). Pozostaw pod kołdrą, aż całkowicie ostygnie.
Krok 13:
Następnie przenieś słoiki z ogórkami do wygodnego miejsca do przechowywania przed zimą.
aby uzyskać wysokiej jakości chrupiące ogórki kiszone, konieczne jest, aby były małe i gęste. Nie myśl, że jeśli utrzymasz miękkie ogórki w zimnej bieżącej wodzie przez kilka dni, odzyskają swoją gęstość. Nic takiego! Będą ospałe zimą i możesz marnować czas i pieniądze.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g