ogórki kiszone chrupiące w litrowych słoikach

cudowne chrupiące ogórki zajmą przyzwoite miejsce w twojej lodówce. Ze wszystkich preparatów na zimę najbardziej preferuję marynaty. Praktycznie jest jednym z głównych składników wielu sałatek. A kto nie lubi jeść smażonych ziemniaków z kiszonym ogórkiem, dlatego zaopatruję się w nie na przyszłość.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone w litrowych słoikach? Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz także potrzebował litrowych puszek. Tak więc bardzo ostrożnie, najlepiej za pomocą pędzla, opłucz ogórki, zioła i paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na dnie wstępnie umytego słoika umieść część selera i kopru parasolowego (opcjonalnie możesz wziąć liście chrzanu, porzeczki, wiśnie, pietruszkę itp.), paprykę i groszek, liść laurowy, goździki, czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko odetnij końcówki ogórków i włóż je tak ciasno, jak to możliwe do słoika, na wierzch ułóż resztę ziół i przypraw .

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej ogórki przegotowaną wodą, uważając, aby nie pozostały na "podłogach".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zamknij pokrywkę i zostaw (możesz nawet przykryć kocem na ten czas).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 20-25 minutach odcedź, zagotuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie po raz drugi zalej wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zalej ogórki przegotowaną wodą, zwracając uwagę, aby nie pozostały na "podłogach".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz kolej na sól, cukier i esencję.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas gdy następna porcja wody się zagotuje, włóż sól, cukier i esencję do słoika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po raz trzeci zalej ogórki przegotowaną wodą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń słoiki, odwróć je i przykryj ciepłym kocem (jeśli masz słoiki z gwintem, zwróć uwagę, aby pokrywka była szczelnie zamknięta, należy je również odwrócić). Pozostaw pod kołdrą, aż całkowicie ostygnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie przenieś słoiki z ogórkami do wygodnego miejsca do przechowywania przed zimą.

aby uzyskać wysokiej jakości chrupiące ogórki kiszone, konieczne jest, aby były małe i gęste. Nie myśl, że jeśli utrzymasz miękkie ogórki w zimnej bieżącej wodzie przez kilka dni, odzyskają swoją gęstość. Nic takiego! Będą ospałe zimą i możesz marnować czas i pieniądze.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy