skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb bez drożdży w wypiekaczu do chleba? Przygotuj jedzenie. Zamiast mąki pszennej możesz wziąć pełnoziarniste lub pierwszego gatunku. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz użyć dowolnego oleju roślinnego. Wybrałem włoskie zioła jako suplement, możesz wziąć inne lub w ogóle ich nie wkładać.
Krok 2:
Weź wiadro wypiekacza do chleba. Zainstaluj łopatkę mieszadła. Umieść w nim wszystkie składniki zgodnie z Twoim modelem — najpierw mam luźne. Najpierw wlej przesianą mąkę do wypiekacza do chleba. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Wtedy chleb będzie bardziej przewiewny i lepiej wzrośnie podczas pieczenia.
Krok 3:
Wlej kefir do wiadra, dodaj sodę.
Krok 4:
Cukier.
Krok 5:
Sól.
Krok 6:
Mieszanka ziół prowansalskich(lub innych ulubionych ziół).
Krok 7:
Wlej oliwę z oliwek ( lub dowolny inny) olej
Krok 8:
Umieść ciasto w programie & quot; ugniatanie" na 10 minut (nie zaleca się ugniatania ciasta kefirowego przez długi czas), a następnie ustaw program "pieczenie" na 1,5 godziny. Radzę śledzić chleb w tym procesie, może być przygotowany wcześniej. Programy do wyrabiania ciasta i pieczenia chleba mogą się różnić w zależności od modelu Maszyny do chleba, postępuj zgodnie z instrukcjami modyfikacji.
Krok 9:
Po zakończeniu programu wyjmij rumiany chleb z maszyny do chleba, wyjmij z niego łopatkę mieszadła i pozwól chlebowi ostygnąć. Gorący chleb bardzo się kruszy po pokrojeniu.
Krok 10:
Podawaj chleb jako dodatek do dowolnego dania lub samodzielnie, z masłem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal / 100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g