czarny chleb w maszynie do chleba ze słodem

niezwykle aromatyczny, z apetyczną skórką, pyszny! Czarny chleb w maszynie do chleba ze słodem okaże się za pierwszym razem, nawet jeśli jesteś początkującą gospodynią domową. Po prostu postępuj zgodnie z przepisem i zaufaj swojej technice! Chleb nie jest pyszny, można go podawać do dowolnych potraw lub używać do kanapek.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 82 % 40 g
220 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić brązowy chleb w maszynie do chleba ze słodem? Przygotuj jedzenie. Możesz nieznacznie zmienić stosunek mąki żytniej i pszennej, dzięki czemu chleb będzie bardziej czarny lub biały. Ale nie daj się ponieść emocjom. Wlej słód do głębokiej miski i zalej wrzącą wodą. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Mam biały niesfermentowany słód. Ale możesz zastąpić go czerwonym sfermentowanym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cóż, słód ostygł i możesz zacząć dalej robić chleb.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę i olej roślinny do miski wypiekacza do chleba.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj miód i sól do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę pszenną i wlej do miski wypiekacza do chleba.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj przesianą mąkę żytnią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przyszła kolej na słód. Dodaj go również do miski, tuż za mąką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj suche drożdże ostatnim składnikiem. Następnie włóż miskę do wypiekacza do chleba i włącz tryb chleba żytniego lub pełnoziarnistego. U mnie trwa 3h 30min. Umieść średni kolor skórki, a waga 1000 gramów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W procesie wyrabiania ciasta okazuje się taką Kolobok. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz zebrać ciasto ze ścian silikonową szpatułką, mieszając je z kolobokiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu pieczenia i po sygnale dźwiękowym wyjmij gotowy chleb z miski za pomocą rękawic kuchennych, aby się nie poparzyć. Zawiń chleb w ręcznik i ostudź w tej formie. Oczywiście chleb nigdy nie może się doczekać całkowitego ostygnięcia, ponieważ zapach świeżo upieczonego chleba nie pozwala powstrzymać się od odłamania kawałka! Ciepły chleb rozciąga się trochę za nożem, więc spróbuj całkowicie ostygnąć. Smacznego!

obecnie znalezienie czystego chleba żytniego jest rzadkością. Podczas gotowania do rozluźnienia ciasta stosuje się zakwas. Przygotowuję taki chleb z dodatkiem mąki pszennej, ale nie więcej niż połowę całkowitej objętości. Co pozwala na przygotowanie chleba z użyciem drożdży.

aby nadać gotowemu chlebowi ciemniejszy kolor, dodaje się do niego sfermentowany słód. Moim zdaniem słód korzystnie wpływa nie tylko na kolor, ale także na smak gotowego chleba.

taki chleb jest pyszny jako kanapki ze świeżym masłem. jest więc idealny na obiad, jako dodatek do pierwszych dań.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Słód - 361   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy