skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb kukurydziany w maszynie do chleba? Przygotuj i odmierz żywność. Podczas pieczenia bardzo ważna jest ich dokładna waga, dlatego radzę kupić wagę kuchenną, a nie mierzyć na oko. Moje drożdże są suche, szybko działające.
Krok 2:
Najpierw przesiej mąkę. To kolejny ważny krok w kierunku dobrego chleba. Przesiewanie wzbogaca mąkę w tlen, dzięki czemu chleb jest bardziej przewiewny.
Krok 3:
Przesiej również mąkę kukurydzianą.
Krok 4:
Włóż masło do mleka i podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Mleko stanie się wrażliwie gorące i będzie musiało zostać schłodzone do temperatury około 38 stopni, w dotyku powinno być przyjemnie ciepłe. Ponieważ mamy do czynienia z drożdżami, gorące środowisko może je zabić.
Krok 5:
Wlej mleko i masło do miski wypiekacza do chleba. Dodaj tam sól i cukier.
Krok 6:
Dodaj oba rodzaje mąki.
Krok 7:
Zrób wgłębienie w mące i wlej do niej drożdże. Kolejność układania produktów zależy od modelu wypiekacza do chleba, przeczytaj o tym w instrukcji. Umieść program "biały chleb" (lub inny najbardziej standardowy, spójrz na swój model). Ta liczba produktów jest przeznaczona na bochenek o wadze 1000 g, upiekłam w przeliczeniu 750 g. Wybierz skórkę do smaku. Postawiłam średnią i chleb trochę się rozgotował.
Krok 8:
Na samym początku programu, w trybie ugniatania, pomagam silikonową szpatułką, zeskrobując mąkę ze ścian. Ciasto powinno zwinąć się w elastyczną Kolobok. Jeśli masz zbyt cienkie ciasto, dodaj trochę więcej mąki pszennej. Jeśli ciasto jest suche i nie zbiera się w grudkę, wlej trochę ciepłego mleka —
Krok 9:
Po zakończeniu pieczenia wyjmij chleb na ruszt.
Krok 10:
Nie kroję gorącego chleba, zawsze pozwalam mu ostygnąć, a następnie leżakuję przez 8 godzin, smakuje nam to lepiej, a chleb to tylko plus. Smacznego!
chleb okazał się bardzo smaczny, mimo że trochę się usmażył, następnym razem zrobię tryb słabej Skórki.
Skórka jest chrupiąca, miąższ jest gęsty, ale miękki. Nie kruszy się zbytnio, chociaż wielu twierdzi, że mąka kukurydziana sprawia, że chleb jest bardziej kruchy. I nie zaleca się zwiększania jego objętości.
taki chleb nadaje się zarówno do kanapek, jak i grzanek.
do chleba kukurydzianego podczas zakładania produktów można dodać szczyptę kurkumy, wtedy chleb nabierze bogatego żółtego koloru, na zdjęciu wygląda bardzo pięknie!
suche drożdże w tym przepisie nie powinny być zastępowane świeżymi.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g