skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasto, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Podgrzej wodę do ciepłego stanu, około 35 stopni. Przesiej mąkę kilka razy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Użyjemy suchych drożdży, które można dodać natychmiast do mąki. Olej może być stosowany zarówno jako oliwa, jak i olej roślinny.
Krok 2:
W misce wypiekacza do chleba pierwszym krokiem jest umieszczenie płynnych składników. Wlej do niego ciepłą wodę i oliwę z oliwek.
Krok 3:
Posyp solą. Następnie dodaj przesianą mąkę i, jako ostatni składnik, suche drożdże.
Krok 4:
Włóż miskę do wypiekacza do chleba, zamknij pokrywkę i włącz tryb "ciasto". U mnie trwa 1 godzinę i 30 minut. W tym czasie ciasto dobrze się zagniata i pasuje. Zwykle podążam za stopniem ugniatania, aby uformować pełnoprawną bułkę z ciasta.
Krok 5:
Gotowe ciasto dobrze wyrośnie. Można go natychmiast wykorzystać do przygotowania pizzy. Wyjmij ciasto z miski wypiekacza do chleba i rozwałkuj na żądany rozmiar.
Krok 6:
Z tej ilości ciasta uzyskuje się trzy pizze o średnicy 25-30 centymetrów lub 10 takich małych pizzy. Nadzienie pizzy może być absolutnie dowolne i może być ograniczone tylko wyobraźnią. Gotuj z przyjemnością!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
maszyna do chleba może przygotować idealne ciasto zarówno na ciasta, jak i pizzę.
podczas układania składników w wypiekaczu do chleba zawsze należy skorzystać z porady producentów, że najpierw składniki płynne, a następnie suche. Tylko chyba że przepis stanowi inaczej.
takie ciasto świetnie nadaje się do każdego rodzaju pizzy. Do jego wypełnienia można użyć grzybów, kiełbasy, pomidorów, sera i innych różnych składników.
aby uzyskać aromatyczne ciasto, możesz podczas ugniatania dodać przyprawy lub smażoną, drobno posiekaną cebulę do ciasta.
gotowe ciasto można przechowywać przez chwilę w lodówce. Przez 2-3 dni nic mu się nie stanie. Przechowuj tylko ciasto owinięte w torebkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g