bochenek w wypiekaczu do chleba

świeży chrupiący Bochenek DIY! Spróbuj! Bochenek w maszynie do chleba to pyszne domowe wypieki na rodzinne śniadanie lub lunch. Chleb przygotowany według tego przepisu jest delikatny i miękki w środku, z apetyczną skórką na zewnątrz. A dzięki zastosowaniu pomocników kuchennych proces gotowania chleba jest szybki i niezauważalny dla każdej gospodyni domowej.
Ola-YayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 41 g
260 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

aby ugotować pyszny domowy Bochenek białej mąki, wcale nie jest konieczne kończenie lekcji gotowania ani długie uczenie się specjalnych prymusów. Wystarczy zapamiętać kilka głównych punktów i kupić wszystkie niezbędne produkty do tego domowego chleba. A jeśli gospodarstwo domowe ma również taki cudowny sprzęt, jak maszyna do chleba, proces pieczenia staje się więcej niż łatwy i Dostępny dla każdej gospodyni domowej.

Tak więc, aby przygotować biały bochenek, masło należy wcześniej wyjąć z lodówki. Powinien mieć miękką konsystencję.

czysta woda pitna musi być lekko podgrzana do temperatury 33-38 stopni Celsjusza. Jest to konieczne, aby szybko działające drożdże zostały aktywowane, a chleb okazał się bujny i miękki. W razie potrzeby zamiast wody można użyć kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru. W takim przypadku należy je również podgrzać do stanu ciepłego.

w dużej filiżance lub misce wymieszaj ciepłą wodę, suche szybko działające drożdże, sól i cukier. Podziel wszystkie powyższe składniki i wlej do miski wypiekacza do chleba.

mąkę pszenną przesiać osobno do dużego pojemnika. Proces ten jest niezbędny nie tylko do rozbicia wszystkich grudek mąki i oddzielenia niepotrzebnych zanieczyszczeń, ale także do nasycenia mąki tlenem. Dzięki temu wypieki są bujne i delikatne.

przesianą mąkę pszenną przełożyć do wypiekacza do chleba i dodać kawałek masła o miękkiej konsystencji.

Ustaw tryb "ciasto" na panelu sterowania urządzenia. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je z maszyny do chleba i uformuj z niego kształt bochenka rękami. Szerokim nożem wykonaj charakterystyczne ukośne nacięcia na powierzchni. Następnie przykryj ciasto czystym ręcznikiem i pozostaw na około godzinę, aż podwoi się.

na wierzchu posmaruj powierzchnię ciasta żółtkiem i ponownie wyślij bochenek do wypiekacza do chleba, aż będzie całkowicie ugotowany. W menu wybierz odpowiedni program, wskazując żądany kolor i grubość skórki.

po sygnale gotowości ostrożnie wyjmij bochenek z maszyny do chleba i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Ostudzić i można przystąpić do degustacji.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy