słodki chleb w maszynie do chleba

co może smakować lepiej niż świeże domowe muffinki? Słodki chleb w maszynie do chleba to niezwykle smaczne domowe wypieki na poranny rodzinny posiłek lub przyjemną herbatę po obiedzie. Słodki chleb jest bardzo aromatyczny, z piękną apetyczną skórką oraz miękkim i delikatnym w środku. Przedstawiony przepis jest raczej podstawowy. Można go jednak urozmaicić, dodając do ciasta inne składniki według własnych upodobań: suszone morele, suszone śliwki, suszoną żurawinę, orzechy lub kawałki czekolady.
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 70 % 46 g
314 kcal
IG: 2 / 9 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

opłucz rodzynki pod bieżącą wodą. Następnie przenieś go do małej miski i zalej wrzącą wodą, aby woda całkowicie przykryła suszone owoce. Pozostaw rodzynki w tej pozycji na około 5-6 minut. Jest to konieczne przede wszystkim, aby rodzynki stały się miękkie i lekko spuchnięte - dzięki czemu znacznie łatwiej rozprowadza się po cieście. Po upływie określonego czasu należy delikatnie spuścić wodę, ponownie spłukać rodzynki pod bieżącą wodą i położyć na ręcznikach papierowych, aby rodzynki wyschły.

przesiać całą niezbędną objętość mąki pszennej (najlepiej wziąć białą mąkę najwyższej jakości) do osobnego suchego pojemnika. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ nie tylko wszystkie grudki są rozbijane, a niepotrzebne zanieczyszczenia są usuwane, ale podczas tego procesu mąka jest nasycona tlenem, a ciasto jest następnie bardziej przewiewne i delikatne.

rozbij jaja kurze do osobnej miski, dodaj cukier i sól. Następnie lekko ubij składniki trzepaczką do gotowania lub zwykłym widelcem stołowym.

mleko (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu) lekko podgrzać do temperatury 32-37 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz pod ręką termometru, ciepło można sprawdzić po prostu zanurzając czyste palce w płynie. Mleko musi być ciepłe. Jest to konieczne, aby drożdże działały szybciej, a ciasto w przyszłości pasowało szybciej, a chleb okazał się bardziej miękką i przewiewną strukturą.

następnie możesz przejść bezpośrednio do zakładki produktów w wypiekaczu do chleba. Aby to zrobić, wlej ciepłe mleko do pojemnika na ciasto i dodaj suche drożdże. Następnie przenieś mieszaninę jajek, dodaj cukier waniliowy dla smaku i dodaj przesianą mąkę, wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego (rafinowany słonecznik, oliwa lub inny).

zamknij pokrywę maszyny do chleba i wybierz tryb "słodki chleb" z paska narzędzi.

po odpowiednim sygnale urządzenia dodaj umyte i wysuszone rodzynki i ponownie zamknij pokrywkę. Poczekaj na zakończenie procesu pieczenia chleba, a następnie pozwól mu ostygnąć i możesz cieszyć się pysznymi wypiekami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy