skład / składniki
metoda gotowania
opłucz rodzynki pod bieżącą wodą. Następnie przenieś go do małej miski i zalej wrzącą wodą, aby woda całkowicie przykryła suszone owoce. Pozostaw rodzynki w tej pozycji na około 5-6 minut. Jest to konieczne przede wszystkim, aby rodzynki stały się miękkie i lekko spuchnięte - dzięki czemu znacznie łatwiej rozprowadza się po cieście. Po upływie określonego czasu należy delikatnie spuścić wodę, ponownie spłukać rodzynki pod bieżącą wodą i położyć na ręcznikach papierowych, aby rodzynki wyschły.
przesiać całą niezbędną objętość mąki pszennej (najlepiej wziąć białą mąkę najwyższej jakości) do osobnego suchego pojemnika. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ nie tylko wszystkie grudki są rozbijane, a niepotrzebne zanieczyszczenia są usuwane, ale podczas tego procesu mąka jest nasycona tlenem, a ciasto jest następnie bardziej przewiewne i delikatne.
rozbij jaja kurze do osobnej miski, dodaj cukier i sól. Następnie lekko ubij składniki trzepaczką do gotowania lub zwykłym widelcem stołowym.
mleko (możesz wziąć dowolną zawartość tłuszczu) lekko podgrzać do temperatury 32-37 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz pod ręką termometru, ciepło można sprawdzić po prostu zanurzając czyste palce w płynie. Mleko musi być ciepłe. Jest to konieczne, aby drożdże działały szybciej, a ciasto w przyszłości pasowało szybciej, a chleb okazał się bardziej miękką i przewiewną strukturą.
następnie możesz przejść bezpośrednio do zakładki produktów w wypiekaczu do chleba. Aby to zrobić, wlej ciepłe mleko do pojemnika na ciasto i dodaj suche drożdże. Następnie przenieś mieszaninę jajek, dodaj cukier waniliowy dla smaku i dodaj przesianą mąkę, wlej trochę bezwonnego oleju roślinnego (rafinowany słonecznik, oliwa lub inny).
zamknij pokrywę maszyny do chleba i wybierz tryb "słodki chleb" z paska narzędzi.
po odpowiednim sygnale urządzenia dodaj umyte i wysuszone rodzynki i ponownie zamknij pokrywkę. Poczekaj na zakończenie procesu pieczenia chleba, a następnie pozwól mu ostygnąć i możesz cieszyć się pysznymi wypiekami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g