chleb ziemniaczany w wypiekaczu do chleba i bez

Niesamowity chleb-nigdy nie zgadłbym, z czego jest zrobiony! Przepis na ten chleb znalazłem w Internecie i z zamiłowaniem do eksperymentów nie mogłem przejść! Zrobiłam już ciasto na wywarze ziemniaczanym i bardzo mi się podoba, ale ten chleb to puree ziemniaczane! Tak bardzo podobał mi się gotowy chleb, że upiekłam go dwa razy, aby podzielić się nim zarówno dla szczęśliwych właścicieli wypiekaczy do chleba, jak i dla tych, którzy jeszcze nie mają tej cudownej techniki! Skład mamy ten sam-jedyną różnicą jest ugniatanie i sposób pieczenia chleba! Jeszcze nie raz upieczę ten chlebek!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 69 % 35 g
244 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chleb ziemniaczany w wypiekaczu do chleba i bez? Przygotuj niezbędne składniki. Ziemniaki można wcześniej specjalnie ugotować do tego chleba (potrzebne będą 2 średnie bulwy) lub wziąć gotowy, który na przykład pozostał z obiadu. Ale nie zapomnij zachować bulionu ziemniaczanego podczas gotowania - odgrywa on również ważną rolę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz maszynę do chleba dużą i zaprojektowaną na 4-5 szklanek mąki, możesz zwiększyć proporcje - w końcu na stronie jest to przyjemność-sam program obliczy wszystko za nas! Mąkę przesiej i wymieszaj z suchymi drożdżami

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki w dowolny dogodny sposób, ale jestem przyzwyczajony do robienia tego za pomocą popychacza. Na początku chciałem wziąć gotowe tłuczone ziemniaki do tego przepisu, ale potem zmieniłem zdanie, decydując, że każdy tłuczony ziemniak ma inną gęstość - Lubię płynne, a ktoś gruby... A w przypadku testu stosunek suchych i płynnych składników jest bardzo ważny, nie można go określić na oko

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajko do puree

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier i sól. Jeśli masz ziemniaki, które zostały ugotowane do jedzenia, zmniejsz ilość soli o około połowę, ponieważ prawdopodobnie masz już słony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny i wywar ziemniaczany, jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz wymieszaj suche i płynne składniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Szczęśliwi właściciele wypiekaczy do chleba mogą po prostu załadować wszystko do wiadra w żądanej kolejności, która jest wskazana w instrukcji wypiekacza do chleba - mam to najpierw luźne, potem płynne składniki

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz program & quot; chleb & quot;a maszyna do chleba zrobi wszystko za Ciebie: zagnieść i ugniatać po 30 minutach i pozwolić ciastu wyrosnąć, a na koniec w odpowiednim momencie upiecze nasz wspaniały chleb. Ten program zajmuje mi 3 godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po ugniataniu uzyskuje się tak piękną gładką, równą bułkę. Zostawiamy maszynę do chleba do pracy, zwłaszcza, że nie zaleca się częstego zaglądania, gdy program jest uruchomiony).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cóż, dla tych, którzy nie są jeszcze zaznajomieni z tą cudowną techniką, powiem Ci, jak zrobić wszystko za pomocą naszych złotych długopisów, więc mamy je złote, prawda? Łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze zagniataj ciasto przez 10-15 minut. Muszę powiedzieć, że ciasto z tłuczonymi ziemniakami jest dość lepkie, więc spróbuj się dostosować! Możesz dodać trochę mąki, ale nie radzę dać się ponieść emocjom, w przeciwnym razie ciasto może okazać się "zatkane".

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nasmaruj miskę olejem roślinnym, aby po wyrośnięciu ciasto nie przykleiło się do miski. Umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę i 20 minut. Jako ciepłe miejsce dzisiaj wybrałem kuchenkę mikrofalową (ta metoda nadaje się do niewielkiej ilości ciasta, takiego jak nasz). Aby to zrobić, włóż ciasto do kuchenki mikrofalowej wraz ze szklanką wrzącej wody. W tym przypadku ciasto nie jest konieczne, ponieważ kuchenka mikrofalowa jest zamknięta, a woda będzie stopniowo odparowywać

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po określonym czasie ciasto wzrosło 2-3 razy (nawet się nie spodziewałem)!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ponownie zagnieść ciasto i rozciągnąć lub rozwałkować na tortillę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Złóż krawędzie i uszczelnij.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Otrzymujemy taką osobliwą kopertę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż ciasto do formy wysmarowanej odrobiną oleju roślinnego (moja forma to 30x13x5,5 cm).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na kolejną 1 godzinę (teraz lepiej przykryć ręcznikiem). Ciasto znowu wzrosło 2 razy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Następnie włóż chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 30 minut, biorąc pod uwagę specyfikę piekarnika, na złoty kolor.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Mamy taki rumiany bujny chleb! A smak świeżych wypieków jest po prostu szalony!

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Chleb okazał się bardzo lekki, przewiewny, nie starzeje się przez kilka dni, ma konsystencję przypominającą chleb tostowy, ale jest znacznie smaczniejszy, ponieważ mamy go w domu! Smacznego!

powiedziałem obie metody-wybierz dla ciebie!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wywar - 18   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy