kurczak w podwójnym bojlerze

proste i łatwe do gotowania! Smaczne i zdrowe do jedzenia! Takie danie to świetna opcja na obfity i zdrowy obiad! Kurczak okazuje się bardzo miękki, delikatny, pachnący! Nie tylko dorośli, ale także dzieci chętnie jedzą. A czosnek nie jest wyczuwalny, po prostu nadaje potrawie wszystkie swoje smaki. Ryż lub puree ziemniaczane są bardzo smaczne do dekoracji-najbardziej łączą się z kurczakiem. Oczywiście warzywa. Świeże lub w puszkach-według Twojego gustu! Smacznego!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w podwójnym kotle? Przygotuj jedzenie. Mam 6 sztuk nóg, możesz wziąć dowolne części kurczaka, ale nogi i uda będą najsmaczniejsze)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek. Wziąłem w tempie jednego ząbka na jedną nogę. Przełóż czosnek przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim talerzu wymieszaj-czosnek, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, włoskie zioła.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj oliwę z oliwek. Możesz być roślinny, ale z oliwką jest smaczniejszy)) w ilości 0,5 łyżeczki. na jedną nogę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Zapach będzie po prostu niesamowity.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz nogi i osusz ręcznikiem papierowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż nogi do przygotowanej mieszanki, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania przez co najmniej 30 minut. Ale im dłużej nogi są w marynacie, tym smaczniejsze będzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść nasze marynowane udka z kurczaka w pojemniku do gotowania na parze. Połóż również wszystkie resztki marynaty na kurczaku na wierzchu, nie wyrzucaj niczego) gotuj nasze danie przez 50 minut w podwójnym bojlerze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Te nogi okazały się. Smak czosnku jest oszałamiający!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe udka z kurczaka są bardzo miękkie, aromatyczne! Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czosnek okazuje się nie gorzki,ale bardzo smaczny)

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj danie ze świeżymi lub konserwowanymi warzywami. Ryż, puree ziemniaczane będą pyszne do dekoracji.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj dla zdrowia, smacznego!

do gotowania na parze możesz wziąć dowolne części kurczaka, ale to mięso na Kości będzie najsmaczniejsze i najbardziej soczyste - nogi, uda, skrzydła. Możesz dodać więcej ulubionych przypraw i ziół do marynaty. Możesz dodać trochę musztardy lub sosu sojowego - wszystko według własnego gustu. Jeśli nie ma podwójnego kotła, możesz gotować w powolnej kuchence na parze (w specjalnym koszu do gotowania na parze).

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy