skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w podwójnym kotle? Przygotuj jedzenie. Mam 6 sztuk nóg, możesz wziąć dowolne części kurczaka, ale nogi i uda będą najsmaczniejsze)
Krok 2:
Obierz czosnek. Wziąłem w tempie jednego ząbka na jedną nogę. Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 3:
W głębokim talerzu wymieszaj-czosnek, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, włoskie zioła.
Krok 4:
Dodaj oliwę z oliwek. Możesz być roślinny, ale z oliwką jest smaczniejszy)) w ilości 0,5 łyżeczki. na jedną nogę.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj. Zapach będzie po prostu niesamowity.
Krok 6:
Opłucz nogi i osusz ręcznikiem papierowym.
Krok 7:
Włóż nogi do przygotowanej mieszanki, dobrze wymieszaj, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do marynowania przez co najmniej 30 minut. Ale im dłużej nogi są w marynacie, tym smaczniejsze będzie.
Krok 8:
Umieść nasze marynowane udka z kurczaka w pojemniku do gotowania na parze. Połóż również wszystkie resztki marynaty na kurczaku na wierzchu, nie wyrzucaj niczego) gotuj nasze danie przez 50 minut w podwójnym bojlerze.
Krok 9:
Te nogi okazały się. Smak czosnku jest oszałamiający!
Krok 10:
Gotowe udka z kurczaka są bardzo miękkie, aromatyczne! Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czosnek okazuje się nie gorzki,ale bardzo smaczny)
Krok 11:
Podawaj danie ze świeżymi lub konserwowanymi warzywami. Ryż, puree ziemniaczane będą pyszne do dekoracji.
Krok 12:
Gotuj dla zdrowia, smacznego!
do gotowania na parze możesz wziąć dowolne części kurczaka, ale to mięso na Kości będzie najsmaczniejsze i najbardziej soczyste - nogi, uda, skrzydła. Możesz dodać więcej ulubionych przypraw i ziół do marynaty. Możesz dodać trochę musztardy lub sosu sojowego - wszystko według własnego gustu. Jeśli nie ma podwójnego kotła, możesz gotować w powolnej kuchence na parze (w specjalnym koszu do gotowania na parze).
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g