omlet w podwójnym bojlerze
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
przygotuj produkty według listy.
1. Rozbij jajka do miski, ubij je dobrze widelcem, aż będą całkowicie gładkie.
2. Wlej mleko, sól i ponownie ubij. Francuzi uważają, że masę omletową należy ubijać przez co najmniej 7 minut - tylko wtedy otrzymasz pełnoprawny bujny omlet.
3. Posmaruj foremki masłem. Wlej do nich mieszankę jajeczną.
4. Wlej wodę do podwójnego bojlera i zagotuj. Umieść kokilki w misce do gotowania na parze i gotuj przez 8-10 minut, lekko gotując.
5. Kiedy omlet jest puszysty - jest gotowy! To prawda, że po otwarciu pokrywy parowca lekko się uspokoi - to normalne. Podawaj natychmiast!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g