skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj dojrzały pomidor i uwolnij go z łodygi. Pokrój na duże kawałki. Wyślij go do miski blendera wraz z obranymi ząbkami czosnku i włoskimi ziołami. Zmiel warzywa blenderem najpierw w trybie pulsacyjnym na niskich obrotach, a następnie stopniowo zwiększając prędkość, uzyskując jednorodność mieszanki.
Krok 2:
W następnym kroku dodaj śmietanę. Im grubsza śmietana, tym smaczniejsza będzie marynata. Dodaj również ostry sos chili i sos sojowy.
Krok 3:
Ponownie wymieszaj marynatę blenderem lub zwykłą łyżką.
Krok 4:
W moździerzu za pomocą tłuczka zmiel pąki goździków i Kumin (inaczej Zira).
Krok 5:
Dodaj posiekane przyprawy do marynaty i dokładnie wymieszaj mieszaninę łyżką. Gotowe!
z podanej liczby składników dostałem 350 ml.marynaty. I ta ilość wystarczyła na 600 gramów. żeberko.
żeberka wieprzowe należy marynować przez co najmniej cztery godziny. Jeszcze lepiej marynata będzie działać przez całą noc. Przez cały ten czas przechowuj mięso w lodówce.
marynuję mięso od razu w plastikowych torebkach spożywczych. Jest to bardzo wygodne.
do marynaty wybierz letnie pomidory. Z plastikowych pomidorów zimowych marynata nie będzie tak bogata i smaczna.
możesz wstępnie usunąć skórkę z pomidorów. Robią to w ten sposób. Na pomidorze wykonuje się nacięcie w kształcie krzyża (po przeciwnej stronie łodygi) i parzy się go wrzącą wodą. W ten sposób skórka łatwo odpadnie.
jeśli masz świeże włoskie zioła: bazylię, rozmaryn i oregano, będą one odgrywać rolę znacznie lepiej niż suszone zioła.
świeży czosnek można zastąpić granulowanym suszonym.
zawsze mówię, że lepiej jest zmielić przyprawy samodzielnie w moździerzu lub młynie niż używać gotowych zakupionych proszków. Całe przyprawy wzbogacają danie w bardzo szczególny sposób.
w rezultacie marynata jest uniwersalna. Nadaje się do szaszłyków wieprzowych i do pieczenia kurczaka, a nawet do smażenia ryb.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g