marynata z żeberka wieprzowego

jest o wiele zdrowszy niż jakakolwiek marynata majonezowa. Lekka marynata na bazie dojrzałego pomidora z przyprawami byłaby dobrym dodatkiem do tłustych żeberek wieprzowych. A ze względu na niską wartość energetyczną taka marynata w ogóle nie zwiększy kalorii potrawy.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 83 % 24 g
75 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj dojrzały pomidor i uwolnij go z łodygi. Pokrój na duże kawałki. Wyślij go do miski blendera wraz z obranymi ząbkami czosnku i włoskimi ziołami. Zmiel warzywa blenderem najpierw w trybie pulsacyjnym na niskich obrotach, a następnie stopniowo zwiększając prędkość, uzyskując jednorodność mieszanki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W następnym kroku dodaj śmietanę. Im grubsza śmietana, tym smaczniejsza będzie marynata. Dodaj również ostry sos chili i sos sojowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ponownie wymieszaj marynatę blenderem lub zwykłą łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W moździerzu za pomocą tłuczka zmiel pąki goździków i Kumin (inaczej Zira).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekane przyprawy do marynaty i dokładnie wymieszaj mieszaninę łyżką. Gotowe!

z podanej liczby składników dostałem 350 ml.marynaty. I ta ilość wystarczyła na 600 gramów. żeberko.
żeberka wieprzowe należy marynować przez co najmniej cztery godziny. Jeszcze lepiej marynata będzie działać przez całą noc. Przez cały ten czas przechowuj mięso w lodówce.
marynuję mięso od razu w plastikowych torebkach spożywczych. Jest to bardzo wygodne.
do marynaty wybierz letnie pomidory. Z plastikowych pomidorów zimowych marynata nie będzie tak bogata i smaczna.
możesz wstępnie usunąć skórkę z pomidorów. Robią to w ten sposób. Na pomidorze wykonuje się nacięcie w kształcie krzyża (po przeciwnej stronie łodygi) i parzy się go wrzącą wodą. W ten sposób skórka łatwo odpadnie.
jeśli masz świeże włoskie zioła: bazylię, rozmaryn i oregano, będą one odgrywać rolę znacznie lepiej niż suszone zioła.
świeży czosnek można zastąpić granulowanym suszonym.
zawsze mówię, że lepiej jest zmielić przyprawy samodzielnie w moździerzu lub młynie niż używać gotowych zakupionych proszków. Całe przyprawy wzbogacają danie w bardzo szczególny sposób.
w rezultacie marynata jest uniwersalna. Nadaje się do szaszłyków wieprzowych i do pieczenia kurczaka, a nawet do smażenia ryb.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy