skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Idealne ciasto do smażenia będzie gotowane w mleku. Ciasto okaże się elastyczne, miękkie, a ciasta z niego - bardzo smaczne i delikatne.
Krok 2:
Mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do 36 stopni, temperaturę można zmierzyć specjalnym termometrem lub, w przypadku braku takiego, czystym palcem, palec powinien być wygodny. Do miski z ciepłym mlekiem dodaj cukier, łyżkę mąki i suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do ciast.
Krok 3:
W osobnej misce ubij trzepaczką jajko kurze ze szczyptą soli, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Wlej mieszaninę jajek do miski z mieszanką drożdży. Na powierzchni mieszanki drożdży (szybkie ciasto) powinna powstać Czapka z pianki. Wlej olej roślinny. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aby połączyć składniki.
Krok 4:
Zaczynamy wlewać przesianą mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką. Należy to zrobić w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką.
Krok 5:
Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż ciasto na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie rękami, wlewając mąkę. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz je ugniatać dłużej, ręce można posmarować olejem roślinnym, aby ciasto się do niego nie przykleiło.
Krok 6:
Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach. Ponieważ gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta. Dlatego musisz skupić się na konsystencji ciasta, powinno być gładkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni, ale nie przylegające. Ciasto zwijamy w kulkę. Możesz przystąpić do gotowania ciast z dowolnym nadzieniem, jeśli chcesz i smak. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g