ciasto drożdżowe do smażenia na patelni

Szybkie ciasto drożdżowe na smażone placki! Wiele osób uwielbia wypieki z ciasta drożdżowego, szczególnie trudno jest zrezygnować z ciast smażonych na patelni, zwiewnych, rumianych, z apetyczną chrupiącą skórką. Ale niewielu lubi robić ciasto drożdżowe, wierząc, że jest to bardzo długi i skomplikowany proces. Jednak ta opinia jest błędna, ciasto drożdżowe do smażenia można przygotować dosłownie w pół godziny i natychmiast rozpocząć smażenie ciast lub innych produktów z tego ciasta.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 70 % 42 g
279 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na ciasto drożdżowe. Idealne ciasto do smażenia będzie gotowane w mleku. Ciasto okaże się elastyczne, miękkie, a ciasta z niego - bardzo smaczne i delikatne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mleko podgrzewamy w kuchence mikrofalowej do 36 stopni, temperaturę można zmierzyć specjalnym termometrem lub, w przypadku braku takiego, czystym palcem, palec powinien być wygodny. Do miski z ciepłym mlekiem dodaj cukier, łyżkę mąki i suche drożdże. Wymieszaj mieszaninę i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W międzyczasie możesz przygotować nadzienie do ciast.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce ubij trzepaczką jajko kurze ze szczyptą soli, aż uzyskasz jednorodną konsystencję mieszanki. Wlej mieszaninę jajek do miski z mieszanką drożdży. Na powierzchni mieszanki drożdży (szybkie ciasto) powinna powstać Czapka z pianki. Wlej olej roślinny. Dobrze wymieszaj mieszaninę, aby połączyć składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zaczynamy wlewać przesianą mąkę pszenną do miski z płynną mieszanką. Należy to zrobić w częściach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż ciasto na stole posypanym mąką i kontynuuj ugniatanie rękami, wlewając mąkę. Ciasto drożdżowe uwielbia ręce, więc musisz je ugniatać dłużej, ręce można posmarować olejem roślinnym, aby ciasto się do niego nie przykleiło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej niż ilość podana w składnikach. Ponieważ gęstość i jakość mąki różni się w zależności od producenta. Dlatego musisz skupić się na konsystencji ciasta, powinno być gładkie, elastyczne, lekko przylegające do dłoni, ale nie przylegające. Ciasto zwijamy w kulkę. Możesz przystąpić do gotowania ciast z dowolnym nadzieniem, jeśli chcesz i smak. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy