skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto drożdżowe, przygotuj niezbędne składniki. Drożdże są zwykle sprzedawane w małych brykietach po 100 gramów. Wytnij wymaganą ilość i połam na małe kawałki. Przesiej mąkę najwyższej lub pierwszej klasy kilka razy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe produkty z takiego testu będą bardzo przewiewne. Mleko należy podgrzać do stanu ciepłego. Spróbuj go ręką. Nie powinno się palić.
Krok 2:
Wlej trochę ciepłego mleka do małej miski i dodaj drożdże. Następnie dodaj cukier. Drożdże powinny być świeże.
Krok 3:
Dodaj kilka łyżek mąki z całości.
Krok 4:
Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut. To ciasto. Drożdże w nim dobrze się rozpuszczą i rozpocznie się proces fermentacji. Zobaczysz to po wyświetlonych bąbelkach.
Krok 5:
Rozpuść masło. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej.
Krok 6:
Wlej gotowe ciasto do miski, w której zagniatasz ciasto. Dodaj do niego pozostałe ciepłe mleko, jajka i stopione masło.
Krok 7:
Zacznij wyrabiać ciasto i stopniowo dodawaj mąkę.
Krok 8:
Stopniowo ciasto będzie gęstsze.
Krok 9:
Zagniataj ciasto, aby prawie przestało przylegać do rąk. Ilość mąki w przepisie jest przybliżona. Może odejść trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Umieść ciasto w ciepłym miejscu i przykryj ręcznikiem. Pozostaw go na 1-1,5 godziny.
Krok 10:
Ciasto jest bardzo miękkie i przewiewne, dlatego rośnie wystarczająco szybko. Ale nie toleruje przeciągów. Dlatego podczas pracy z ciastem drożdżowym wszystkie okna w kuchni powinny być zamknięte. Użyj gotowego ciasta drożdżowego zgodnie z przeznaczeniem.
Krok 11:
Z tego ciasta możesz zrobić paszteciki z dowolnym nadzieniem. Gotuj z przyjemnością!
zadowolenie bliskich pysznymi, domowymi wypiekami wcale nie jest trudne. Przygotuj paszteciki ze słodkimi i pikantnymi dodatkami i poczęstuj całą rodzinę.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g