ciasto na surowych drożdżach

dobre ciasto na ciasto z dowolnym nadzieniem. Dla miłośników pieczenia z ciasta drożdżowego Chcę zaoferować przepis na jego przygotowanie na żywych drożdżach. Wybierając płyn do pieczenia, możesz zatrzymać się na mleku lub kefirze. Kupując drożdże, zawsze sprawdzaj ich datę ważności.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 41 g
244 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto drożdżowe, przygotuj niezbędne składniki. Drożdże są zwykle sprzedawane w małych brykietach po 100 gramów. Wytnij wymaganą ilość i połam na małe kawałki. Przesiej mąkę najwyższej lub pierwszej klasy kilka razy przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe produkty z takiego testu będą bardzo przewiewne. Mleko należy podgrzać do stanu ciepłego. Spróbuj go ręką. Nie powinno się palić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej trochę ciepłego mleka do małej miski i dodaj drożdże. Następnie dodaj cukier. Drożdże powinny być świeże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kilka łyżek mąki z całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj i odstaw na 15 minut. To ciasto. Drożdże w nim dobrze się rozpuszczą i rozpocznie się proces fermentacji. Zobaczysz to po wyświetlonych bąbelkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozpuść masło. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotowe ciasto do miski, w której zagniatasz ciasto. Dodaj do niego pozostałe ciepłe mleko, jajka i stopione masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zacznij wyrabiać ciasto i stopniowo dodawaj mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo ciasto będzie gęstsze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagniataj ciasto, aby prawie przestało przylegać do rąk. Ilość mąki w przepisie jest przybliżona. Może odejść trochę więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta. Umieść ciasto w ciepłym miejscu i przykryj ręcznikiem. Pozostaw go na 1-1,5 godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto jest bardzo miękkie i przewiewne, dlatego rośnie wystarczająco szybko. Ale nie toleruje przeciągów. Dlatego podczas pracy z ciastem drożdżowym wszystkie okna w kuchni powinny być zamknięte. Użyj gotowego ciasta drożdżowego zgodnie z przeznaczeniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z tego ciasta możesz zrobić paszteciki z dowolnym nadzieniem. Gotuj z przyjemnością!

zadowolenie bliskich pysznymi, domowymi wypiekami wcale nie jest trudne. Przygotuj paszteciki ze słodkimi i pikantnymi dodatkami i poczęstuj całą rodzinę.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy