skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na placki bez kefiru i drożdży na wodzie? Przygotuj wszystkie składniki. Jajko kurze umyć i osuszyć serwetką. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Polecam wodę butelkowaną lub filtrowaną.
Krok 2:
Wlej wodę do małej kadzi lub rondla i umieść na kuchence. Podgrzej wodę do około 60C, a następnie zdejmij kadzi z ognia i rozpuść sól w ciepłej wodzie. Weź pojemnik do wyrabiania ciasta i przesiej do niego mąkę pszenną przez drobne sito.
Krok 3:
Około łyżki mąki odłóż na bok - w razie potrzeby dodaj do ciasta. W środku przesianej mąki zrób wgłębienie, do którego wlej osoloną ciepłą wodę. Zacznij delikatnie mieszać składniki najpierw łyżką lub widelcem, aby uniknąć poparzenia rąk. Następnie kontynuuj wyrabianie ciasta rękami. Pamiętaj, że mąka może zająć ci więcej lub mniej niż wskazana w kompozycji. Aby to zrobić, odłożyliśmy na bok część mąki.
Krok 4:
Podczas procesu ugniatania wbij surowe jajko kurze do ciasta i dobrze je zagniataj. Gdy ciasto będzie mogło uformować kulkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Ugniataj ciasto rękami przez 10 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i miękkie i nie przyklejać się do dłoni.
Krok 5:
Zagniecione ciasto przełożyć do miski, posypać lekko mąką i odstawić na pół godziny, przykrywając serwetką lub ręcznikiem. Kiedy skończy się czas, zmiażdż ciasto rękami i możesz zacząć rzeźbić ciasta.
przepis dobrze sprawdzi się w przypadku pasztecików, zarówno pieczonych, jak i smażonych w głębokim tłuszczu, zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Może być również używany do przygotowania bazy do pizzy, tortilli, galetek owocowych, a nawet strudla wiedeńskiego.
aby uzyskać większą elastyczność ciasta, zalecam dodanie do niego 1-2 łyżek podczas ugniatania.l olej roślinny.
z tej ilości składników dostałem 12 pasztecików. Ta liczba jest oczywiście orientacyjna, ponieważ rozmiary Twoich ciast mogą różnić się od moich.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g