skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta parzonego dla eklerów. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, nie małe, odpowiednie są kategorie C1.
Krok 2:
Dobrze przesiać mąkę.
Krok 3:
Pokrój masło na kawałki, włóż do rondla, dodaj mleko, wodę i sól.
Krok 4:
Podgrzej masę na średnim ogniu podczas mieszania. Konieczne jest całkowite stopienie masła. Doprowadzić masę do wrzenia.
Krok 5:
Gdy tylko mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dodaj cały (!) przesianej mąki. Aktywnymi ruchami szpatułką dokładnie wymieszaj mąkę z płynem.
Krok 6:
Ciasto powinno stać się gładkie, jednolite, odchodzić od boków patelni. Mieszając, podgrzej ciasto na małym ogniu przez kolejne 1-2 minuty, aby mąka dobrze się ugotowała. Wyjmij patelnię z pieca, pozwól ciastu lekko ostygnąć, aż będzie ciepłe.
Krok 7:
Ubij jajka, aż będą gładkie. Wszystkie jajka ubijam na raz i dodaję je w kawałkach do ciasta. Możesz wbijać jajka do ciasta pojedynczo. Stopniowe wprowadzanie jaj pozwala uzyskać bardziej jednolitą strukturę ciasta.
Krok 8:
W ciepłym cieście dodaj około 1/4 ubitych jajek (lub 1 jajko).
Krok 9:
Aktywnie wymieszaj jajko z ciastem. Każde następne jajko dodawać dopiero po całkowitym połączeniu poprzedniego z ciastem. W ten sposób wprowadź wszystkie jajka do ciasta.
Krok 10:
Ciasto parzone jest gotowe. Okazuje się lepki, gładki, jednolity. Po spłynięciu z łyżki dobrze zachowuje swój kształt, zwisając klinem. Za pomocą torby cukierniczej możesz sadzić eklery i natychmiast wkładać do nagrzanego piekarnika. Miłego pieczenia!
W przypadku ciasta parzonego zaleca się przyjmowanie mąki z dużą ilością (38-40%) dobrej jakości glutenu. Z takiej mąki ciasto jest gęste i elastyczne. Dzięki temu nie przepuszcza pary wodnej, a wraz ze wzrostem objętości ciast podczas pieczenia rozciąga się bez rozdarcia.
jajka należy wprowadzić do ciasta dopiero po schłodzeniu do temperatury około 60-70 stopni. Jeśli włożysz jajka do niechłodzonego ciasta, eklery mogą nie rosnąć dobrze podczas pieczenia.
blacha do pieczenia, na której piecze się ciasto parzone, musi być nasmarowana cienką (!) warstwą oleju, aby DNA wypieków nie były podarte.
eklery piecze się w temperaturze 180-200 stopni przez 30-35 minut. Jeśli zostaną wcześniej usunięte z piekarnika, mogą się osadzić, a opary w Pustkach skondensują się i zwilżą ciastka. Z tego samego powodu nie otwieraj drzwi piekarnika wcześniej i nie dotykaj wypieków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g