skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Pierwsza zasada udanego ciasta drożdżowego, wszystkie składniki powinny być ciepłe, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem. Przygotuj ciasto drożdżowe na bułki na cieście na suchych drożdżach. Jakość tych drożdży nie jest teraz gorsza od grudkowatych, więc nie martw się o smak produktu, najważniejsze jest to, że ich okres przydatności do spożycia jest normalny. Wlej trochę ciepłego mleka do małego pojemnika.
Krok 2:
Ciasto można przygotować w szklanej szklance fasetowanej, aby płyn był nieco mniejszy niż objętość szklanki. Dodaj do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki i suche drożdże. Dodaj mleko do pełnej szklanki. Dobrze wymieszaj zawartość łyżką, konieczne jest rozpuszczenie cukru i drożdży, a mąka nie zamieni się w jedną bryłę. Przykryj ten pojemnik ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno być odpowiednie.
Krok 3:
Rozpuść masło w łaźni wodnej lub kuchence mikrofalowej. Oczywiście lepiej będzie, jeśli uda ci się znaleźć naturalne ghee, bułki będą szczególnie aromatyczne i bogate. Pozwól olejowi ostygnąć do temperatury około 30 stopni. Wlej stopione masło do dużej miski, wbij jajka. Ilość jaj do przygotowania delikatnego ciasta odgrywa ważną rolę, im więcej jaj, tym bardziej ciasto będzie maślane. Dodaj sól i cukier, wlej ciasto.
Krok 4:
Sól należy dodawać do ciasta nawet do słodkich wypieków, ponieważ zabarwia cukier i nadaje ciastu wyjątkowy smak. Dokładnie wymieszaj masę.I zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach. Mąkę należy przesiać, aby była nasycona tlenem, wtedy ciasto okaże się bardziej przewiewne, a produkty z niego miękkie. Zagnieść ciasto. Ciasto zgniatamy na zmiętej powierzchni, aż stanie się elastyczne i giętkie.
Krok 5:
Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni, ale nie przyklejać się. Jeśli się przyklei, musisz dodać trochę mąki i jeszcze ją zmiażdżyć. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie podejść. Ciasto jest gotowe do pieczenia bułek. smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g