najdelikatniejsze ciasto na bułki

najdelikatniejsze i najdelikatniejsze ciasto na pyszne, puszyste i przewiewne bułeczki! Kto nie pamięta smaku bogatych i pachnących bułek z dzieciństwa, ktoś upiekł je babcia lub mama, ktoś kupił w piekarni w pobliżu domu, a ktoś jadł w szkolnej stołówce. Co najważniejsze, były tak smaczne, że nie trzeba było już próbować w "dorosłym" życiu. Ale możesz upiec takie bułki teraz iw domu i zadowolić swoje gospodarstwo domowe, jeśli prawidłowo ugotujesz ciasto, powinno być bardzo delikatne i miękkie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 67 % 41 g
293 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta. Pierwsza zasada udanego ciasta drożdżowego, wszystkie składniki powinny być ciepłe, więc wyjmujemy je z lodówki z wyprzedzeniem. Przygotuj ciasto drożdżowe na bułki na cieście na suchych drożdżach. Jakość tych drożdży nie jest teraz gorsza od grudkowatych, więc nie martw się o smak produktu, najważniejsze jest to, że ich okres przydatności do spożycia jest normalny. Wlej trochę ciepłego mleka do małego pojemnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto można przygotować w szklanej szklance fasetowanej, aby płyn był nieco mniejszy niż objętość szklanki. Dodaj do niego łyżkę cukru, łyżkę mąki i suche drożdże. Dodaj mleko do pełnej szklanki. Dobrze wymieszaj zawartość łyżką, konieczne jest rozpuszczenie cukru i drożdży, a mąka nie zamieni się w jedną bryłę. Przykryj ten pojemnik ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno być odpowiednie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w łaźni wodnej lub kuchence mikrofalowej. Oczywiście lepiej będzie, jeśli uda ci się znaleźć naturalne ghee, bułki będą szczególnie aromatyczne i bogate. Pozwól olejowi ostygnąć do temperatury około 30 stopni. Wlej stopione masło do dużej miski, wbij jajka. Ilość jaj do przygotowania delikatnego ciasta odgrywa ważną rolę, im więcej jaj, tym bardziej ciasto będzie maślane. Dodaj sól i cukier, wlej ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól należy dodawać do ciasta nawet do słodkich wypieków, ponieważ zabarwia cukier i nadaje ciastu wyjątkowy smak. Dokładnie wymieszaj masę.I zaczynamy wlewać przesianą mąkę w częściach. Mąkę należy przesiać, aby była nasycona tlenem, wtedy ciasto okaże się bardziej przewiewne, a produkty z niego miękkie. Zagnieść ciasto. Ciasto zgniatamy na zmiętej powierzchni, aż stanie się elastyczne i giętkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno lekko przylegać do dłoni, ale nie przyklejać się. Jeśli się przyklei, musisz dodać trochę mąki i jeszcze ją zmiażdżyć. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny. Gdy ciasto jest odpowiednie, ugniataj je i pozwól mu ponownie podejść. Ciasto jest gotowe do pieczenia bułek. smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy