ciasto chinkali

Szybki i praktyczny przepis na domowe chinkali. Ciasto na chinkali musi nauczyć się prawidłowo gotować, aby danie było bardzo smaczne i bogate. I jak to zrobić, powiem ci teraz.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 79 % 27 g
142 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę, większość wymaganej ilości, do przestronnej miski. Reszta będzie musiała być stopniowo dodawana podczas wyrabiania ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajko, które powinno mieć temperaturę pokojową. Dlatego wcześniej wyjmij go z lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mąkę solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj, aby jajko rozłożyło się równomiernie na mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj wodę do mąki i zacznij wyrabiać ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj mąkę, aby ciasto było gęste i nie przyklejało się do rąk. Mąka może zająć więcej niż wskazano w przepisie. Zobacz, jak pracujesz nad testem. Najpierw wygodnie jest zagnieść ciasto drewnianą szpatułką, a następnie ugniatać rękami. Zagniataj ciasto przez kilka minut, aby było jednolite, gęste i plastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i odstaw na chwilę, odpocznij. Użyj ciasta zgodnie z przeznaczeniem.

chinkali są zwykle przygotowywane z nadzieniem z dodatkiem wody, więc ciasto powinno być dla nich gęste, ale wystarczająco elastyczne, aby ciasto nie mogło się rozerwać po ugotowaniu i nie wyciekał sok z nadzienia.
umiejętność rzeźbienia chinkali polega na tworzeniu wielu fałd na cieście. W końcu w rezultacie powinieneś dostać torbę. Dlatego konsystencja ciasta na chinkali zależy nie tylko od smaku przyszłego dania, ale także od jego projektu.
ciasto można przygotować na różne sposoby-zwykłe ciasto z wody i mąki lub ciasto z dodatkiem jajka. W każdym razie powinien być dość plastyczny. aby zachować wszystkie soki przygotowywanego dania w środku.
proces ugniatania gęstego ciasta jest dość pracochłonny, dlatego najwygodniej jest używać sprzętu kuchennego - miksera do ciasta lub wypiekacza do chleba. Ciasto najlepiej przygotować tuż przed gotowaniem samych chinkali. Pozostawienie go na inny czas nie jest zalecane. Ponieważ po przechowywaniu ciasto stanie się ciężkie i bardzo gęste.
w razie potrzeby do ciasta można dodać trochę przypraw, co nada gotowemu daniu dodatkowy apetyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy