skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzewamy wodę w żelaznym naczyniu do temperatury 40 stopni. Wlej go do miski do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj masę silikonową szpatułką lub trzepaczką, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.
Krok 2:
Dodaj sól i dodaj jajko, które można wcześniej ubić. Mieszaj, aż będzie gładka widelcem lub trzepaczką.
Krok 3:
Wlej połowę mąki, którą można przesiać z wyprzedzeniem lub przesiać przez sitko. Zaczynamy wyrabiać ciasto szpatułką lub łyżką. Powstaje gęsta masa.
Krok 4:
Następnie dodaj resztę mąki, ponownie wymieszaj i już zacznij zagniatać ciasto rękami, wciąż w misce.
Krok 5:
Wlej stopione masło i wymieszaj z ciastem.
Krok 6:
Przenieś ciasto na stół i dobrze ugniataj, aby cały olej został wchłonięty. Dodałam trochę mąki dwa razy, żeby ciasto nie było lepkie. Czas ugniatania wynosi około 8 minut. Tworzymy piłkę.
Krok 7:
Włóż ciasto do głębokiej miski i przykryj folią spożywczą. Posmarowałem miskę resztkami roztopionego masła, ale można ją również posmarować olejem roślinnym lub lekko posypać mąką. Pozostaw ciasto na maksymalnie 1 godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Czas wzrostu może zająć mniej-zależy od drożdży i temperatury pomieszczenia.
Krok 8:
Gdy ciasto będzie dobrze dopasowane i znacznie zwiększy swoją objętość, natychmiast przystąp do pieczenia.
ze względu na to, że na koniec mieszamy masło, ciasto będzie miało miękką strukturę, a produkty z niego nie starzeją się przez długi czas. Jeśli planujesz nakarmić ciasto więcej niż sześcioma osobami, zwiększ ilość produktów do ciasta, biorąc pod uwagę proporcje. Jestem pewien, że ten przepis na ciasto drożdżowe stanie się jednym z Twoich ulubionych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g