ciasto na ciasto ziemniaczane

maślane ciasto drożdżowe to idealna opcja na ciasto. Godzinę po ugniataniu lub nawet krócej możesz zacząć przygotowywać pyszne ciasto drożdżowe z ziemniakami. Ciasto według tego przepisu jest dla niego idealne. Ciasto okaże się miękkie, pachnące, luźne, przewiewne i satysfakcjonujące. Do tego ciasta lepiej jest używać domowych jaj kurzych, ponieważ pieczenie z nimi zawsze wychodzi smaczniej. Przygotuj nadzienie do ciasta z wyprzedzeniem, aby ciasto się nie sfermentowało.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 41 g
245 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzewamy wodę w żelaznym naczyniu do temperatury 40 stopni. Wlej go do miski do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże i cukier, wymieszaj masę silikonową szpatułką lub trzepaczką, aż cukier i drożdże się rozpuszczą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól i dodaj jajko, które można wcześniej ubić. Mieszaj, aż będzie gładka widelcem lub trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej połowę mąki, którą można przesiać z wyprzedzeniem lub przesiać przez sitko. Zaczynamy wyrabiać ciasto szpatułką lub łyżką. Powstaje gęsta masa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj resztę mąki, ponownie wymieszaj i już zacznij zagniatać ciasto rękami, wciąż w misce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej stopione masło i wymieszaj z ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto na stół i dobrze ugniataj, aby cały olej został wchłonięty. Dodałam trochę mąki dwa razy, żeby ciasto nie było lepkie. Czas ugniatania wynosi około 8 minut. Tworzymy piłkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do głębokiej miski i przykryj folią spożywczą. Posmarowałem miskę resztkami roztopionego masła, ale można ją również posmarować olejem roślinnym lub lekko posypać mąką. Pozostaw ciasto na maksymalnie 1 godzinę w ciepłym miejscu bez przeciągów. Czas wzrostu może zająć mniej-zależy od drożdży i temperatury pomieszczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto będzie dobrze dopasowane i znacznie zwiększy swoją objętość, natychmiast przystąp do pieczenia.

ze względu na to, że na koniec mieszamy masło, ciasto będzie miało miękką strukturę, a produkty z niego nie starzeją się przez długi czas. Jeśli planujesz nakarmić ciasto więcej niż sześcioma osobami, zwiększ ilość produktów do ciasta, biorąc pod uwagę proporcje. Jestem pewien, że ten przepis na ciasto drożdżowe stanie się jednym z Twoich ulubionych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy