ciasto na ciasto drożdżowe na placki

wszechstronny, najlepszy, bardzo smaczny jak puch! Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest proste w przygotowaniu. W składzie są tylko produkty budżetowe, które zawsze są w lodówce. Od razu zrozumiesz, że lepiej jest gotować ciasto na cieście! I możesz z niego wyrzeźbić nie tylko ciasta, ale także wszelkie inne wypieki, słodkie i pikantne.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 71 % 40 g
265 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto na ciasto? Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, to ważne. Jeśli w kuchni jest zimno, podgrzej pomieszczenie piekarnikiem. Przygotuj składniki zgodnie z listą. Sprawdź wcześniej aktywność drożdży, aby nie zepsuć żywności. Przeczytaj, jak to zrobić pod opisem przepisu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na ciasto wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru. Pozwól drożdżom całkowicie się rozpuścić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej 2-3 łyżki mąki do ciasta i mieszaj, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinno być ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Jeśli już, dodaj więcej mąki. Przykryj ciasto i podgrzej na około pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie w innej misce rozbij jajka, dodaj do nich sól i pozostały cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masę jajeczną należy dobrze ubić. Dodatkowe powietrze w cieście pomaga drożdżom działać lepiej i sprawia, że ciasto jest bardziej porowate. Możesz ubijać, jak chcesz, mikserem, widelcem, mikserem do ciasta. Rozpuść margarynę osobno i pozwól jej ostygnąć. Zamiast margaryny możesz użyć masła lub oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ubite jajka do gotowego ciasta i delikatnie wymieszaj. Jeśli ciasto nie urosło przez pół godziny, oznacza to złe drożdże i lepiej wziąć inne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej trochę mąki do ciasta i zacznij ugniatać. Nie dodawaj całej mąki na raz, ponieważ możesz jej potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na gęstości samego ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W dość gęstym cieście dodaj stopioną margarynę i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mąkę w częściach i zagniataj ciasto łyżką, szpatułką lub rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie przenieś ciasto na stół z resztkami mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mocno zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Przenieś do miski, przykryj folią lub ręcznikiem i pozostaw na 1-1,5 godziny w cieple.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po zwiększeniu testu 2-3 razy możesz z nim pracować. Z tego możesz rzeźbić ciasta, robić ciasta, bułki, bułki, inne wypieki. Zmieniając objętość cukru, możesz sprawić, że ciasto będzie bardziej mdłe lub słodkie.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy