skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na ciasto? Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, to ważne. Jeśli w kuchni jest zimno, podgrzej pomieszczenie piekarnikiem. Przygotuj składniki zgodnie z listą. Sprawdź wcześniej aktywność drożdży, aby nie zepsuć żywności. Przeczytaj, jak to zrobić pod opisem przepisu.
Krok 2:
Na ciasto wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, łyżkę cukru. Pozwól drożdżom całkowicie się rozpuścić.
Krok 3:
Przesiej 2-3 łyżki mąki do ciasta i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Powinno być ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Jeśli już, dodaj więcej mąki. Przykryj ciasto i podgrzej na około pół godziny.
Krok 5:
W tym czasie w innej misce rozbij jajka, dodaj do nich sól i pozostały cukier.
Krok 6:
Masę jajeczną należy dobrze ubić. Dodatkowe powietrze w cieście pomaga drożdżom działać lepiej i sprawia, że ciasto jest bardziej porowate. Możesz ubijać, jak chcesz, mikserem, widelcem, mikserem do ciasta. Rozpuść margarynę osobno i pozwól jej ostygnąć. Zamiast margaryny możesz użyć masła lub oleju roślinnego.
Krok 7:
Dodaj ubite jajka do gotowego ciasta i delikatnie wymieszaj. Jeśli ciasto nie urosło przez pół godziny, oznacza to złe drożdże i lepiej wziąć inne.
Krok 8:
Przesiej trochę mąki do ciasta i zacznij ugniatać. Nie dodawaj całej mąki na raz, ponieważ możesz jej potrzebować mniej lub więcej. Skoncentruj się na gęstości samego ciasta.
Krok 9:
W dość gęstym cieście dodaj stopioną margarynę i wymieszaj.
Krok 10:
Dodaj mąkę w częściach i zagniataj ciasto łyżką, szpatułką lub rękami.
Krok 11:
Następnie przenieś ciasto na stół z resztkami mąki.
Krok 12:
Mocno zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Przenieś do miski, przykryj folią lub ręcznikiem i pozostaw na 1-1,5 godziny w cieple.
Krok 13:
Po zwiększeniu testu 2-3 razy możesz z nim pracować. Z tego możesz rzeźbić ciasta, robić ciasta, bułki, bułki, inne wypieki. Zmieniając objętość cukru, możesz sprawić, że ciasto będzie bardziej mdłe lub słodkie.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g