ciasto parzone na pierogi i pierogi z jajkiem

idealny, gładki, delikatny, posłuszny, pyszny po ugotowaniu! Ciasto parzone z jajkiem jest idealne do rzeźbienia domowych pierogów i pierogów. Zachowuje się dobrze w pracy: podczas walcowania jest bardzo plastyczny, a podczas formowania krawędzie produktów są dobrze przymocowane.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 69 % 38 g
270 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto parzone na pierogi? Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, jaja kurzego kategorii C1, rafinowanego oleju roślinnego, zagotuj wodę przed gotowaniem, do ciasta parzonego należy użyć wrzącej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź czysty pojemnik, w którym zagniatasz ciasto. Wlej do niego połowę przesianej mąki. W środku mąki zrób małe zagłębienie, wlej rafinowany olej i dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej również wrzącą wodę do środka i, biorąc drewnianą łyżkę lub szpatułkę do ręki, ugniataj ciasto szybkimi ruchami. Nie próbuj wyrabiać ciasta ręcznie, możesz poparzyć ręce. Nie będzie można równomiernie zagnieść ciasta, najważniejsze jest to, że mąka jest parzona i wchłania wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw powstałe ciasto na chwilę, a następnie wbij jajko kurze i ugniataj rękami, aby jajko było dobrze rozłożone na cieście.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz wlej pozostałą przesianą mąkę do miski i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie można uformować w kulkę, przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez 5-7 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i miękkie i nie przyklejać się do dłoni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformowaną kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i przykryć ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto na 20 minut, po czym ciasto będzie bardzo łatwe w obróbce, stanie się jeszcze bardziej elastyczne i miękkie, ponieważ gluten puchnie w tym czasie. W ten sposób ciasto nie pęknie podczas procesu walcowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po 20 minutach wyjmij ciasto z torby i zacznij rzeźbić pierogi lub pierogi. Weź kawałek ciasta i zacznij go rozwałkować. Część ciasta, której nie używasz, Schowaj w plastikowej torbie. W ten sposób ciasto nie pęknie.

chcę zauważyć, że z tej ilości uzyskuje się niewielką ilość produktów mącznych. Na wyjściu wyszło mi 40" bohaterskich " pierogów, których średnica półfabrykatów wynosiła 7,5 cm.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy