skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto parzone na pierogi? Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki najwyższej jakości, jaja kurzego kategorii C1, rafinowanego oleju roślinnego, zagotuj wodę przed gotowaniem, do ciasta parzonego należy użyć wrzącej wody.
Krok 2:
Przesiej mąkę pszenną do osobnego pojemnika przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.
Krok 3:
Weź czysty pojemnik, w którym zagniatasz ciasto. Wlej do niego połowę przesianej mąki. W środku mąki zrób małe zagłębienie, wlej rafinowany olej i dodaj sól.
Krok 4:
Wlej również wrzącą wodę do środka i, biorąc drewnianą łyżkę lub szpatułkę do ręki, ugniataj ciasto szybkimi ruchami. Nie próbuj wyrabiać ciasta ręcznie, możesz poparzyć ręce. Nie będzie można równomiernie zagnieść ciasta, najważniejsze jest to, że mąka jest parzona i wchłania wodę.
Krok 5:
Pozostaw powstałe ciasto na chwilę, a następnie wbij jajko kurze i ugniataj rękami, aby jajko było dobrze rozłożone na cieście.
Krok 6:
Teraz wlej pozostałą przesianą mąkę do miski i zagnieść ciasto. Gdy ciasto będzie można uformować w kulkę, przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez 5-7 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i miękkie i nie przyklejać się do dłoni.
Krok 7:
Uformowaną kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i przykryć ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto na 20 minut, po czym ciasto będzie bardzo łatwe w obróbce, stanie się jeszcze bardziej elastyczne i miękkie, ponieważ gluten puchnie w tym czasie. W ten sposób ciasto nie pęknie podczas procesu walcowania.
Krok 8:
Po 20 minutach wyjmij ciasto z torby i zacznij rzeźbić pierogi lub pierogi. Weź kawałek ciasta i zacznij go rozwałkować. Część ciasta, której nie używasz, Schowaj w plastikowej torbie. W ten sposób ciasto nie pęknie.
chcę zauważyć, że z tej ilości uzyskuje się niewielką ilość produktów mącznych. Na wyjściu wyszło mi 40" bohaterskich " pierogów, których średnica półfabrykatów wynosiła 7,5 cm.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g