skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka w dużym i głębokim pojemniku o pojemności co najmniej trzech litrów, dodaj do nich granulowany cukier, a następnie dobrze ubij wszystko razem mikserem. Rozpuść masło w łaźni wodnej, ostudź je trochę i dodaj do mieszanki jajeczno-cukrowej. Możesz także użyć kuchenki mikrofalowej, aby stopić masło.
podgrzej mleko do 37 stopni Celsjusza i rozcieńcz w nim świeże drożdże (to właśnie te suche nie będą działać), po czym dodaj tę mieszaninę do poprzedniej. Wszystko dobrze wymieszaj, po czym przykryj pojemnik czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na noc. Możesz nawet dodatkowo owinąć pojemnik kocem.
w nocy ciasto fermentuje, a rano można kontynuować przygotowanie ciasta. Rodzynki myjemy, napełniamy czystą ciepłą wodą i pozostawiamy na pół godziny, po czym myjemy je i rozprowadzamy do wyschnięcia na ręczniku papierowym. Przesiej mąkę.
dodaj sól do ciasta, wymieszaj. Teraz zaczynamy powoli dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. W tym procesie dodajemy również rodzynki. Zagniataj ciasto, aż przestanie mocno przylegać do dłoni. Na tym etapie układamy ciasto w formy (lepiej wziąć dwie formy o średnicy 12 cm lub nieco mniej/trochę więcej), wypełniając je jedną trzecią objętości. Pozostaw na dwie godziny (ciasto powinno wystarczyć, zajmując około połowy formy).
wszystko gotowe do pieczenia! W międzyczasie ciasta są pieczone, możesz przygotować lukier. Nawiasem mówiąc, takie ciasta są pieczone w 180 stopniach Celsjusza do "suchej zapałki", to znaczy, gdy ciasto jest przekłuwane zapałką, pozostaje suche. I oczywiście do rumieńca.
kulinarne arcydzieła i Dobre Samopoczucie
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g