Wiedeńskie ciasto na ciasta

ciasto na pyszne wypieki Wielkanocne. Gotowanie nie jest trudne! Wiedeńskie ciasto na ciasta wielkanocne jest dość proste do przygotowania. To prawda, że gotowanie zajmie przyzwoity czas, ale jednocześnie uwaga i wysiłek ze strony kucharza praktycznie nie będą wymagane. Większość czasu spędza się na fermentacji ciasta, a następnie na dopasowaniu ciasta. Ciasta z takiego ciasta są doskonałe-bujne , przewiewne, miękkie i bardzo pachnące!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 14 % 9 g
węglowodany 75 % 49 g
309 kcal
IG: 2 / 12 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 25 min

rozbij jajka w dużym i głębokim pojemniku o pojemności co najmniej trzech litrów, dodaj do nich granulowany cukier, a następnie dobrze ubij wszystko razem mikserem. Rozpuść masło w łaźni wodnej, ostudź je trochę i dodaj do mieszanki jajeczno-cukrowej. Możesz także użyć kuchenki mikrofalowej, aby stopić masło.

podgrzej mleko do 37 stopni Celsjusza i rozcieńcz w nim świeże drożdże (to właśnie te suche nie będą działać), po czym dodaj tę mieszaninę do poprzedniej. Wszystko dobrze wymieszaj, po czym przykryj pojemnik czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na noc. Możesz nawet dodatkowo owinąć pojemnik kocem.

w nocy ciasto fermentuje, a rano można kontynuować przygotowanie ciasta. Rodzynki myjemy, napełniamy czystą ciepłą wodą i pozostawiamy na pół godziny, po czym myjemy je i rozprowadzamy do wyschnięcia na ręczniku papierowym. Przesiej mąkę.

dodaj sól do ciasta, wymieszaj. Teraz zaczynamy powoli dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. W tym procesie dodajemy również rodzynki. Zagniataj ciasto, aż przestanie mocno przylegać do dłoni. Na tym etapie układamy ciasto w formy (lepiej wziąć dwie formy o średnicy 12 cm lub nieco mniej/trochę więcej), wypełniając je jedną trzecią objętości. Pozostaw na dwie godziny (ciasto powinno wystarczyć, zajmując około połowy formy).

wszystko gotowe do pieczenia! W międzyczasie ciasta są pieczone, możesz przygotować lukier. Nawiasem mówiąc, takie ciasta są pieczone w 180 stopniach Celsjusza do "suchej zapałki", to znaczy, gdy ciasto jest przekłuwane zapałką, pozostaje suche. I oczywiście do rumieńca.

kulinarne arcydzieła i Dobre Samopoczucie

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy