puszyste ciasto na ciasto w piekarniku uniwersalne

ciasto jest uniwersalne, miękkie, delikatne, przewiewne ! Nadaje się do pieczonych ciast z dowolnym nadzieniem. Następnego dnia ciasta pozostają miękkie i świeże, smaczne zarówno na zimno, jak i podgrzane.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 73 % 40 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto: - wlej suche drożdże 2GR do głębokiej miski. Wlać lekko rozgrzaną, ciepłą wodę-pozostawić na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto będzie gęste, tak powinno być-to norma.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj miskę folią spożywczą, na wierzchu serwetką. Pozostaw w cieple na 2,5 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć z puszystą czapką i wkrótce zacznie opadać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Składniki na ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowanie ciasta: - drożdże-4GR.. zalać ciepłą wodą-100ml., pozostawić do rozpuszczenia przez 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, cukier do wyrośniętego ciasta. Delikatnie wymieszaj, podważając widelcem od krawędzi do środka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij jajka w misce widelcem, aż będą gładkie. Wlać 2 łyżki. l., pozostawić do smarowania ciast na wierzchu. / Włóż do lodówki, ale wyjmij wcześniej, aby było ciepło. Przed smarowaniem dodać 2h. l. ciepłe mleko, dobrze wymieszać-smarować silikonową szczotką lekko dotykając/.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej resztę jajka do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ciepłe masło. Wymieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ożywione drożdże, dobrze wymieszaj trzepaczką. Dopóki jednorodność nie zadziała, to norma.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W porcjach dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Najpierw drewnianą łyżką, potem ręką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ugniataj na stole przez 10 minut, lekko posmaruj ręce i stół olejem roślinnym. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj mąkę, ale bardzo stopniowo-nie ubijaj ciasta. Ugniataj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czysta głęboka miska jest łatwa do nasmarowania bezwonnym olejem roślinnym. Umieść zaokrąglone ciasto, przykryj folią i serwetką i pozostaw na 1,5 - 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągu. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa/.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Lekko ugniatając kształt bochenka, podziel na pół. Przykryj jedną część folią, a drugą podziel na mniej więcej równe kawałki po 43-45 gramów. otrzymasz 12 sztuk. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 24 placki, 2 duże blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm, uformowane placki przykryć folią i pozostawić na 30-40 minut, następnie posmarować rozcieńczonym jajkiem i natychmiast upiec w rozgrzanym piekarniku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    To są ciasta z tego ciasta. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż się zarumieni.

postępuj zgodnie z przepisem, a odniesiesz sukces!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy