skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Składniki na ciasto, wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:

Przygotuj ciasto: - wlej suche drożdże 2GR do głębokiej miski. Wlać lekko rozgrzaną, ciepłą wodę-pozostawić na 5 minut, aby drożdże się rozpuściły.
Krok 3:

Dodaj przesianą mąkę i mieszaj, aż będzie gładka. Ciasto będzie gęste, tak powinno być-to norma.
Krok 4:

Przykryj miskę folią spożywczą, na wierzchu serwetką. Pozostaw w cieple na 2,5 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć z puszystą czapką i wkrótce zacznie opadać.
Krok 5:

Składniki na ciasto.
Krok 6:

Przygotowanie ciasta: - drożdże-4GR.. zalać ciepłą wodą-100ml., pozostawić do rozpuszczenia przez 5 minut.
Krok 7:

Dodaj sól, cukier do wyrośniętego ciasta. Delikatnie wymieszaj, podważając widelcem od krawędzi do środka.
Krok 8:

Ubij jajka w misce widelcem, aż będą gładkie. Wlać 2 łyżki. l., pozostawić do smarowania ciast na wierzchu. / Włóż do lodówki, ale wyjmij wcześniej, aby było ciepło. Przed smarowaniem dodać 2h. l. ciepłe mleko, dobrze wymieszać-smarować silikonową szczotką lekko dotykając/.
Krok 9:

Wlej resztę jajka do ciasta.
Krok 10:

Dodaj ciepłe masło. Wymieszać.
Krok 11:

Wlej ożywione drożdże, dobrze wymieszaj trzepaczką. Dopóki jednorodność nie zadziała, to norma.
Krok 12:

W porcjach dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Najpierw drewnianą łyżką, potem ręką.
Krok 13:

Ugniataj na stole przez 10 minut, lekko posmaruj ręce i stół olejem roślinnym. Jeśli ciasto jest cienkie, dodaj mąkę, ale bardzo stopniowo-nie ubijaj ciasta. Ugniataj, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk i stołu. Gotowe ciasto będzie miękkie, elastyczne.
Krok 14:

Czysta głęboka miska jest łatwa do nasmarowania bezwonnym olejem roślinnym. Umieść zaokrąglone ciasto, przykryj folią i serwetką i pozostaw na 1,5 - 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągu. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa/.
Krok 15:

Gotowe ciasto znacznie zwiększy swoją objętość. Lekko ugniatając kształt bochenka, podziel na pół. Przykryj jedną część folią, a drugą podziel na mniej więcej równe kawałki po 43-45 gramów. otrzymasz 12 sztuk. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 24 placki, 2 duże blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm, uformowane placki przykryć folią i pozostawić na 30-40 minut, następnie posmarować rozcieńczonym jajkiem i natychmiast upiec w rozgrzanym piekarniku.
Krok 16:

To są ciasta z tego ciasta. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż się zarumieni.
postępuj zgodnie z przepisem, a odniesiesz sukces!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g

