skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce najlepiej wyjąć z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jaja kurze do głębokiej miski lub miski blendera.
Krok 2:
Dodaj cukier i mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką ubij składniki, aż uzyskasz jednorodną i lekko wybieloną mieszaninę, a cukier się rozpuści. Nie ma potrzeby ubijania masy do gęstej piany. W niektórych przepisach zaleca się oddzielanie żółtek jaj kurzych od białek, ubijanie i mielenie ich osobno z cukrem, a następnie łączenie. Ale w zasadzie nie ma znaczącej różnicy w wyniku, ciasto w każdym razie okaże się miękkie, delikatne i umiarkowanie przewiewne.
Krok 3:
Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą szczególnie udane i smaczne. Dodaj proszek do pieczenia i wanilinę do mąki, wymieszaj, a następnie wlej suche składniki do miski z płynną mieszanką. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody gaszonej octem. Lepiej dodać mąkę w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Aby ciasto nie tworzyło grudek z mąki.
Krok 4:
Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie, ponieważ różni producenci mają różną jakość i gęstość mąki. Ciasto powinno uzyskać konsystencję podobną do bardzo gęstej śmietany.
Krok 5:
Ciasto nie musi starzeć się na zimno ani w temperaturze pokojowej, możesz zrobić jabłka lub inne nadzienie i przejść od razu do pieczenia Charlotte. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g