ciasto Charlotte

proste, szybkie w przygotowaniu ciasto na pyszne ciasto! Wiele osób uwielbia wypieki z jabłkami, zwłaszcza klasyczną Charlotte. Jest to delikatne, miękkie, umiarkowanie słodkie i wilgotne ciasto z przyjemnym słodko-kwaśnym nadzieniem jabłkowym. Podstawą Charlotte jest ciasto, a smak ciasta w dużej mierze zależy od niego. Istnieją różne wersje ciasta na Charlotte: kruche, biszkoptowe, francuskie, na kefirze, na śmietanie. Ale zatrzymajmy się na najprostszym-klasycznym teście dla Charlotte. Gospodynie domowe lubią tę opcję bardziej ze względu na prostotę i szybkość przygotowania ciasta, dostępność składników. Proces gotowania jest rzeczywiście tak prosty, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz, a pieczenie z takiego ciasta na pewno okaże się udane i smaczne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 83 % 57 g
271 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wszystkie produkty przechowywane w lodówce najlepiej wyjąć z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jaja kurze do głębokiej miski lub miski blendera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i mikserem, blenderem lub ręczną trzepaczką ubij składniki, aż uzyskasz jednorodną i lekko wybieloną mieszaninę, a cukier się rozpuści. Nie ma potrzeby ubijania masy do gęstej piany. W niektórych przepisach zaleca się oddzielanie żółtek jaj kurzych od białek, ubijanie i mielenie ich osobno z cukrem, a następnie łączenie. Ale w zasadzie nie ma znaczącej różnicy w wyniku, ciasto w każdym razie okaże się miękkie, delikatne i umiarkowanie przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem, co sprawi, że wypieki będą szczególnie udane i smaczne. Dodaj proszek do pieczenia i wanilinę do mąki, wymieszaj, a następnie wlej suche składniki do miski z płynną mieszanką. Zamiast proszku do pieczenia można użyć sody gaszonej octem. Lepiej dodać mąkę w częściach, za każdym razem mieszając ciasto. Aby ciasto nie tworzyło grudek z mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąka może wymagać nieco więcej lub mniej w przeciwieństwie do ilości podanej w składzie, ponieważ różni producenci mają różną jakość i gęstość mąki. Ciasto powinno uzyskać konsystencję podobną do bardzo gęstej śmietany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto nie musi starzeć się na zimno ani w temperaturze pokojowej, możesz zrobić jabłka lub inne nadzienie i przejść od razu do pieczenia Charlotte. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy