skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięsiste pomidory, które mają mało soku, są bardziej odpowiednie do tego przepisu. Jedna z polecanych odmian & quot; śmietana & quot;. Pożądane jest wybranie tego samego rozmiaru i stopnia dojrzałości, aby równomiernie zwiotczały. Wybierz owoce bez wady i nie przejrzałe.
Krok 2:
Opłucz pomidory, wykonaj płytkie nacięcia Krzyżem na wierzchu. Włóż do wrzącej wody na 1 minutę i natychmiast ostudź pod zimną wodą. Konieczne jest usunięcie skórki z pomidora, ponieważ najpierw więdnie, staje się twardy i niezbyt przyjemny w smaku. Komu nie przeszkadza, ten krok można pominąć.
Krok 3:
Po schłodzeniu skóra jest wyciągana z nacięcia nożem i łatwo i szybko się oczyszcza. Wrzuciłem 10 pomidorów do wrzącej wody, czas czyszczenia trwał około 20 minut, z asystentami będzie szybszy. Polecam nadal nie pomijać tego kroku, oszczędność czasu jest niewielka, a smak pomidorów znacznie się poprawi.
Krok 4:
Następnie pokrój pomidory wzdłuż na pół. Zostawiam środek z nasionami. Istnieje wiele przepisów, w których są usuwane, ale w naszych pomidorach pozostają tak cienkie ściany, że nie ma tam nic do wyschnięcia. Raz próbowałem zostawić, wszystko się udało, teraz tylko tak gotuję / czas suszenia jest dłuższy/.
Krok 5:
Przygotuj pikantną mieszankę solenia w pojemnym talerzu, zajmie to dużo. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Wziąłem cukier, sól, 3 rodzaje pieprzu i włoskie zioła. Możesz wziąć inne przyprawy i zioła, zgodnie z preferencjami. Dzięki Mojej kompozycji pomidory okazały się umiarkowanie ostre, pikantno - słonawe. Kto wydaje się, że jest dużo cukru, weź mniej, zwłaszcza jeśli twoje pomidory są Południowe i cukrowe. Pomidory syberyjskie są bardziej kwaśne, co należy zrekompensować cukrem.
Krok 6:
Następnie posyp łyżką każdą połowę mieszanki po obu stronach, możesz ją zwinąć, ale w ten sposób mieszanina przylgnie bardziej. Ruszt kładziemy na blasze do pieczenia i kładziemy pomidory ścięte wystarczająco mocno. Pozostaw na kilka godzin, w tym czasie sok będzie obficie uwalniany. Gdy zatrzyma się uwalnianie soku, dopiero wtedy można włożyć ruszty z pomidorami do piekarnika.
Krok 7:
Włącz piekarnik na minimalne ogrzewanie, jeśli jest gazowy i nie więcej niż 80&039;, jeśli jest elektryczny, pozostaw drzwi uchylone o 0,5-1 cm, kładę ruszt na górnym poziomie, drugi na środkowym, na dolnej blasze do pieczenia. Blachę do pieczenia należy usunąć po około 1-2 godzinach, gdy wydzielanie płynu całkowicie się zatrzyma. I suszyć je, aż będą gotowe. Mniejsze będą gotowe w ciągu 8-12 godzin, należy je usunąć. Pozostałe większe mogą więdnąć do 17 godzin, w zależności od piekarnika.
Krok 8:
W razie potrzeby zamień kraty, Odwróć pomidory, zorientuj się w sytuacji. Pomidory są uważane za ostatecznie suszone, gdy surowy sok nie jest uwalniany po lekkim ściśnięciu. Przenosimy takie pomidory warstwami do sterylnego słoika, warstwy posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, jeśli to konieczne, dodaj pachnące zioła. Podgrzej olej roślinny do 50&039;, ale nie gotuj i zalej pomidory do góry, przekręć. Przechowywać w lodówce.
z tej ilości produktów uzyskano 1 słoik 0,5 l, podczas suszenia pomidory są znacznie zmniejszone.
suszone pomidory mogą być przechowywane do nowego zbioru, ale zwykle kończą się zawsze wcześniej.
takie pomidory mogą być zarówno niezależną przystawką, jak i dodatkiem, składnikiem.
suszone pomidory można nadal siekać i dodawać wraz z innymi przyprawami do różnych potraw: sos sałatkowy, ciasta, zupy, makarony, omlety i wiele innych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g