skład / składniki
metoda gotowania
chociaż czosnek jest bardzo szeroko stosowany w kuchni, tylko niewielka część ludzi używa zielonych strzałek czosnkowych do jedzenia. Tymczasem stosowanie zielonych pędów czosnku może znacznie poprawić smak gotowych potraw. Proszek z suszonych strzałek dodaje się do różnych sosów, sałatek i służy jako przyprawa do gorących potraw.
zielone strzały czosnku są zbierane późną wiosną lub wczesnym latem przez dość krótki czas - tylko 2-3 tygodnie. Wtedy z ziemi wyłaniają się młode, soczyste, chrupiące i pachnące strzały czosnku. Następnie strzały czosnku stają się zbyt twarde, szorstkie i tracą swoje korzystne właściwości. Jeśli jednak są suszone, można je dodawać do żywności jako przyprawę przez cały rok.
zielone strzałki czosnku są najłatwiejsze do zebrania w pęczkach. Następnie musisz odciąć wierzchołki zielonych pędów, w których znajdują się nasiona czosnku. Osłonki tych cebul są zbyt szorstkie i nie nadają się do jedzenia. Zebrany plon należy dokładnie posortować - wyrzucić zbyt ciemne i szorstkie końce z pogrubieniami, zepsute i zbyt suche łodygi.
następnie dobrze spłucz wybrane strzałki pod bieżącą wodą, oczyszczając z kurzu i ziemi. Rozłóż na desce, wysusz je trochę. Pokrój strzały w małe paski.
posiekane strzały czosnku zmiel blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa, co daje proszek czosnkowy.
umieść powstałą masę w elektrycznej suszarce do warzyw i Susz z maksymalną mocą, aż proszek całkowicie wyschnie. Konsystencja proszku jest szorstka i chrupiąca między palcami. Dlatego lepiej jest zmielić powstały proszek w młynku do drobniejszej frakcji i jednorodności. Ale możesz tak zostawić.
gotowy proszek czosnkowy wlać do szklanego lub innego pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywką i przechowywać w temperaturze pokojowej.
suszony czosnek w proszku ma delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak w porównaniu do smaku ząbków czosnku i pomoże urozmaicić smak ulubionych potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g