suszone strzały czosnku na zimę

Czosnek w proszku dla pikantnego smaku i aromatu! Suszone strzały czosnkowe na zimę to niebanalna, ale szeroko stosowana przyprawa do gotowania. Dzięki prostym manipulacjom można go przygotować na przyszłość i wykorzystać w ulubionych potrawach.
SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 79 % 27 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

chociaż czosnek jest bardzo szeroko stosowany w kuchni, tylko niewielka część ludzi używa zielonych strzałek czosnkowych do jedzenia. Tymczasem stosowanie zielonych pędów czosnku może znacznie poprawić smak gotowych potraw. Proszek z suszonych strzałek dodaje się do różnych sosów, sałatek i służy jako przyprawa do gorących potraw.

zielone strzały czosnku są zbierane późną wiosną lub wczesnym latem przez dość krótki czas - tylko 2-3 tygodnie. Wtedy z ziemi wyłaniają się młode, soczyste, chrupiące i pachnące strzały czosnku. Następnie strzały czosnku stają się zbyt twarde, szorstkie i tracą swoje korzystne właściwości. Jeśli jednak są suszone, można je dodawać do żywności jako przyprawę przez cały rok.

zielone strzałki czosnku są najłatwiejsze do zebrania w pęczkach. Następnie musisz odciąć wierzchołki zielonych pędów, w których znajdują się nasiona czosnku. Osłonki tych cebul są zbyt szorstkie i nie nadają się do jedzenia. Zebrany plon należy dokładnie posortować - wyrzucić zbyt ciemne i szorstkie końce z pogrubieniami, zepsute i zbyt suche łodygi.

następnie dobrze spłucz wybrane strzałki pod bieżącą wodą, oczyszczając z kurzu i ziemi. Rozłóż na desce, wysusz je trochę. Pokrój strzały w małe paski.

posiekane strzały czosnku zmiel blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa, co daje proszek czosnkowy.

umieść powstałą masę w elektrycznej suszarce do warzyw i Susz z maksymalną mocą, aż proszek całkowicie wyschnie. Konsystencja proszku jest szorstka i chrupiąca między palcami. Dlatego lepiej jest zmielić powstały proszek w młynku do drobniejszej frakcji i jednorodności. Ale możesz tak zostawić.

gotowy proszek czosnkowy wlać do szklanego lub innego pojemnika, szczelnie zamknąć pokrywką i przechowywać w temperaturze pokojowej.

suszony czosnek w proszku ma delikatniejszy i bardziej wyrafinowany smak w porównaniu do smaku ząbków czosnku i pomoże urozmaicić smak ulubionych potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g

Podobne przepisy