skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić udo indyka w powolnej kuchence, aby było miękkie i soczyste? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Zamiast uda z indyka możesz wziąć filet z piersi. Możesz użyć kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu. Zestaw przypraw można uzupełnić lub wymienić według własnych upodobań.
Krok 2:
Udo indyka umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Jeśli nie masz tylko fileta, ale uda z kością i skórą, najpierw usuń skórę i wytnij kość.
Krok 3:
Mięso polać kefirem, olejem roślinnym, posypać włoskimi ziołami, papryką, solą i pieprzem. Włoskie zioła można zastąpić prowansalskimi.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw do marynowania na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli dłużej, to w lodówce.
Krok 5:
Włóż indyka do miski wolnowaru wraz z marynatą kefirową i zamknij pokrywę urządzenia.
Krok 6:
Ustaw powolną kuchenkę na tryb "gaszenia" na 1 godzinę. Dokładny czas duszenia zależy od wielkości kawałków, a także od marki i modelu multicookera, temperatury, w której duszone jest mięso.
Krok 7:
Podczas duszenia mięsa obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj.
Krok 8:
Umyj warzywa, osusz, a także drobno posiekaj.
Krok 9:
Kilka minut przed końcem duszenia posyp indyka posiekanym czosnkiem i ziołami. Smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g