udo z indyka w powolnej kuchence duszone

łagodny gulasz z drobiu pod każdą przystawkę! Udo z indyka duszone w powolnej kuchence dzięki marynacie kefirowej okazuje się soczyste, smaczne i bardzo aromatyczne. Danie jest szybkie i łatwe do przygotowania. Przepis nadaje się nie tylko do powolnej kuchenki, ale także do kuchenki i piekarnika.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 14 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 9 % 2 g
127 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić udo indyka w powolnej kuchence, aby było miękkie i soczyste? Bardzo proste! Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Zamiast uda z indyka możesz wziąć filet z piersi. Możesz użyć kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu. Zestaw przypraw można uzupełnić lub wymienić według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udo indyka umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Jeśli nie masz tylko fileta, ale uda z kością i skórą, najpierw usuń skórę i wytnij kość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso polać kefirem, olejem roślinnym, posypać włoskimi ziołami, papryką, solą i pieprzem. Włoskie zioła można zastąpić prowansalskimi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj mięso z marynatą i pozostaw do marynowania na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Jeśli dłużej, to w lodówce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż indyka do miski wolnowaru wraz z marynatą kefirową i zamknij pokrywę urządzenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ustaw powolną kuchenkę na tryb "gaszenia" na 1 godzinę. Dokładny czas duszenia zależy od wielkości kawałków, a także od marki i modelu multicookera, temperatury, w której duszone jest mięso.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas duszenia mięsa obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj warzywa, osusz, a także drobno posiekaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kilka minut przed końcem duszenia posyp indyka posiekanym czosnkiem i ziołami. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy