skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Indyk można wziąć całą tuszę lub określoną jego część, filet lub kości, w zależności od tego, dla jakiej liczby osób przygotowuje się to danie. zestaw warzyw można również dostosować do smaku i dostępności. Mięso z indyka myjemy, kroimy na porcje. Jeszcze raz spłukujemy.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę, paski lub zetrzyj, w zależności od upodobań. Lepiej zetrzeć część marchewki, aby uzyskać delikatny gęsty sos, a drugą część marchewki pokroić w kostkę.
Krok 4:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.
Krok 5:
Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi i pokrój miąższ w kostkę.
Krok 6:
Obierz ząbki czosnku i pokrój w drobną kostkę.
Krok 7:
Wlej olej roślinny do multicookera, włącz program "SMAŻENIE" na 10 minut. Połóż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Smażyć warzywa, mieszając drewnianą lub silikonową szpatułką, nie zamykając pokrywy multicookera. Smażyć cebulę z marchewką, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.
Krok 8:
Wysyłamy mięso z indyka do warzyw w misce Multicooker. Smażyć mięso z warzywami razem, mieszając szpatułką, aż mięso będzie białe. Następnie włóż ugotowane ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę do miski multicookera. Dodaj sól, czarny pieprz.
Krok 9:
Wlej szklankę wody. Włącz program "gaszenie" przez 40 minut. Zamykamy Multicooker pokrywką i możesz iść robić swoje. Po 30 minutach dodaj ugotowane pomidory i czosnek oraz kilka liści laurowych, wymieszaj i pozostaw w programie "duszenie", aż usłyszysz sygnał multicookera z gotowości naczynia. Wyłącz powolną kuchenkę, pozostaw naczynie pod pokrywką na kolejne 20 minut.
Krok 10:
Podawaj indyka z warzywami do stołu, posypanego posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu, ze świeżym chlebem i sosem do smaku. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g