Indyk z warzywami w powolnej kuchence

pyszne i zdrowe danie bez większych trudności! Indyk to bardzo zdrowe i dietetyczne mięso, które zaleca się częściej wprowadzać do diety. Ale gotowanie tego mięsa, aby było delikatne, soczyste i smaczne, nie jest łatwe. Multicooker to cudowne urządzenie, które ułatwia życie współczesnym gospodyniom domowym i pomaga gotować pyszne i zdrowe potrawy bez zbędnych kosztów czasu. Ponadto taka metoda gotowania, jak duszenie w powolnej kuchence, sprawia, że danie jest szczególnie przydatne. Duszenie mięsa z warzywami razem pozwala skrócić czas potrzebny na osobne ugotowanie mięsa i przystawki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 50 % 9 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Indyk można wziąć całą tuszę lub określoną jego część, filet lub kości, w zależności od tego, dla jakiej liczby osób przygotowuje się to danie. zestaw warzyw można również dostosować do smaku i dostępności. Mięso z indyka myjemy, kroimy na porcje. Jeszcze raz spłukujemy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i pokrój w kostkę, paski lub zetrzyj, w zależności od upodobań. Lepiej zetrzeć część marchewki, aby uzyskać delikatny gęsty sos, a drugą część marchewki pokroić w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi i pokrój miąższ w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ząbki czosnku i pokrój w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny do multicookera, włącz program "SMAŻENIE" na 10 minut. Połóż cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju. Smażyć warzywa, mieszając drewnianą lub silikonową szpatułką, nie zamykając pokrywy multicookera. Smażyć cebulę z marchewką, aż cebula stanie się przezroczysta i marchewka będzie miękka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysyłamy mięso z indyka do warzyw w misce Multicooker. Smażyć mięso z warzywami razem, mieszając szpatułką, aż mięso będzie białe. Następnie włóż ugotowane ziemniaki i marchewki pokrojone w kostkę do miski multicookera. Dodaj sól, czarny pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej szklankę wody. Włącz program "gaszenie" przez 40 minut. Zamykamy Multicooker pokrywką i możesz iść robić swoje. Po 30 minutach dodaj ugotowane pomidory i czosnek oraz kilka liści laurowych, wymieszaj i pozostaw w programie "duszenie", aż usłyszysz sygnał multicookera z gotowości naczynia. Wyłącz powolną kuchenkę, pozostaw naczynie pod pokrywką na kolejne 20 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj indyka z warzywami do stołu, posypanego posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu, ze świeżym chlebem i sosem do smaku. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy