zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym w powolnej kuchence

cała Twoja rodzina zakocha się w tym przepisie :). Ta zapiekanka jest szybko przygotowywana i spożywana w ciągu zaledwie kilku minut :) przepis nadaje się zarówno do powolnej kuchenki, jak i piekarnika. Mięso mielone daje potrawie dodatkową sytość. Jeśli potrzebujesz wersji Lite, nie możesz jej dodać.
NikaForeverAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 7 % 2 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym w powolnej kuchence? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Nasmaruj miskę wolnowaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż mięso mielone na dnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cienko pokrój cukinię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cienko pokrój ser w plasterki

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż na przemian: 2 krążki cukinii, 1 plasterek sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij jajka widelcem z solą, pieprzem i, jeśli chcesz, ulubionymi przyprawami (uwielbiam chmiel-suneli, ale bez nich jest delikatny i pyszny).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij mieszanką cukinii. Jajka powinny lekko przykryć cukinię. Jeśli znikną całkowicie, musisz dodać jeszcze kilka jajek. W zależności od wielkości miski zwykle zajmuje mi od 9 do 11 jaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ustaw Wolnowar w trybie pieczenia na 30-45 minut (czas zależy od mocy wolnowaru)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu otwórz powolną kuchenkę i sprawdź, czy jajko jest całkowicie uwięzione - oznacza to, że zapiekanka jest gotowa, jeśli widzimy trochę płynu - odstawiamy na kolejne 10 minut. Zwykle mam 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś zapiekankę na talerz i zachwyć swoich bliskich :)

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy