skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym w powolnej kuchence? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Nasmaruj miskę wolnowaru.
Krok 3:
Połóż mięso mielone na dnie.
Krok 4:
Cienko pokrój cukinię.
Krok 5:
Cienko pokrój ser w plasterki
Krok 6:
Rozłóż na przemian: 2 krążki cukinii, 1 plasterek sera.
Krok 7:
Ubij jajka widelcem z solą, pieprzem i, jeśli chcesz, ulubionymi przyprawami (uwielbiam chmiel-suneli, ale bez nich jest delikatny i pyszny).
Krok 8:
Napełnij mieszanką cukinii. Jajka powinny lekko przykryć cukinię. Jeśli znikną całkowicie, musisz dodać jeszcze kilka jajek. W zależności od wielkości miski zwykle zajmuje mi od 9 do 11 jaj.
Krok 9:
Ustaw Wolnowar w trybie pieczenia na 30-45 minut (czas zależy od mocy wolnowaru)
Krok 10:
Po upływie czasu otwórz powolną kuchenkę i sprawdź, czy jajko jest całkowicie uwięzione - oznacza to, że zapiekanka jest gotowa, jeśli widzimy trochę płynu - odstawiamy na kolejne 10 minut. Zwykle mam 30 minut.
Krok 11:
Przenieś zapiekankę na talerz i zachwyć swoich bliskich :)
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g