skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej żelatynę do małego pojemnika, napełnij zimną wodą. Pozostaw na 10-15 minut, aby żelatyna pękła.
2. Umyj jabłka, obierz, pokrój w plasterki (cieńsze), usuń środek z nasionami.
2. Rozłóż plasterki jabłka na patelni, wlej cukier i wyślij na średni ogień, gotuj przez około pół godziny.
3. Skrobię rozcieńczamy w wodzie, dobrze mieszamy i cienkim strumieniem wprowadzamy do masy jabłkowej, ciągle ją mieszając.
4. Następnie zmiel masę owocową za pomocą blendera, aby uzyskać prawie idealnie gładką strukturę musu jabłkowego.
4. Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 15-20 sekund, a następnie wlej do musu jabłkowego, dokładnie wymieszaj.
5. Wlej masę do formy, pozostaw do całkowitego ostygnięcia (około półtorej godziny).
7. Gotową marmoladę wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę (dla dzieci wycinamy foremkami do ciastek - wygląda interesująco i apetycznie), zwijamy w cukier.
Poczęstuj rodzinę, zdrowie dla Ciebie i wszystkiego dobrego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g