Marmolada jabłkowa

domowe przysmaki bez szkodliwych dodatków dla dzieci i dorosłych! Jeśli jesteś podejrzliwy wobec marmoladek czekoladowych, przeczytaj przepis: po ugotowaniu na nim radykalnie zmienisz zdanie, obiecuję! Teraz powiem Ci, jak zrobić marmoladę z jabłek z żelatyną. Uwielbiają go nie tylko dzieci, ale także mąż i ogólnie milczę o sobie - jestem poza konkurencją i próbuję pierwszy)))
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 26 g
119 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 50 min

1. Wlej żelatynę do małego pojemnika, napełnij zimną wodą. Pozostaw na 10-15 minut, aby żelatyna pękła.

2. Umyj jabłka, obierz, pokrój w plasterki (cieńsze), usuń środek z nasionami.

2. Rozłóż plasterki jabłka na patelni, wlej cukier i wyślij na średni ogień, gotuj przez około pół godziny.

3. Skrobię rozcieńczamy w wodzie, dobrze mieszamy i cienkim strumieniem wprowadzamy do masy jabłkowej, ciągle ją mieszając.

4. Następnie zmiel masę owocową za pomocą blendera, aby uzyskać prawie idealnie gładką strukturę musu jabłkowego.

4. Podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez 15-20 sekund, a następnie wlej do musu jabłkowego, dokładnie wymieszaj.

5. Wlej masę do formy, pozostaw do całkowitego ostygnięcia (około półtorej godziny).

7. Gotową marmoladę wyjmujemy z formy i kroimy w kostkę (dla dzieci wycinamy foremkami do ciastek - wygląda interesująco i apetycznie), zwijamy w cukier.

Poczęstuj rodzinę, zdrowie dla Ciebie i wszystkiego dobrego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy