skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj pomidory, pokrój na 2-3 części. Opłucz bazylię.
2. Za pomocą blendera zmiksuj pomidory z bazylią na papkowatą konsystencję.
3. Przetrzyj powstały sos przez sito, aby uzyskać idealną jednorodność.
4. Umyj paprykę, usuń nasiona i łodygę, pokrój na 4 części.
5. Włóż przygotowaną paprykę do rondla, zalej powstałym sosem pomidorowym i wyślij do ognia.
6. Po 10 minutach dodaj kawałki ostrej papryki do garnka i po obraniu czosnku przepuść go przez prasę.
7. Wlać cukier i sól, wlać olej roślinny i ocet, wymieszać. Podczas mieszania postępuj bardzo ostrożnie, aby nie złamać kawałków pieprzu.
8. Gotuj przez 5 minut, a następnie włóż lecho do sterylnych słoików, zalej uwolnionym sokiem i zwiń pokrywki.
9. A teraz Odwróć słoiki do góry nogami i zawiń je ręcznikiem frotte (lub użyj innego ciepłego pokrowca), pozostaw na jeden dzień. Całkowicie schłodzone półfabrykaty można przenieść do stałego miejsca przechowywania.
przytulna zima dla Ciebie i Twoich bliskich! I oczywiście pyszne półfabrykaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g