lecho bez papryki palce lizać

lecho bez papryki? Tak, przeczytaj przepis i gotuj! Bardzo smaczny preparat o nazwie lecho, choć nieco zmodernizowany i zmieniony, ale nie przeze mnie) przepis został przedstawiony przez dziewczynę. Wszyscy wiemy o lecho z papryki, ale kto próbował lecho z ogórków? Pospiesz się i zaskocz swoich bliskich pikantną przekąską!
AnastasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
58 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Obierz czosnek, włóż do miski blendera.

2. Pomidory myjemy, kroimy na 2-3 części, wysyłamy do miski po czosnku.

3. Zamień pomidory i czosnek w pachnący sos za pomocą blendera (możesz przejść przez maszynę do mięsa, jeśli jest to wygodniejsze).

4. Wlej sos do odpowiedniego rondla, dodaj cukier, sól, wlej olej roślinny, wymieszaj i wyślij do ognia.

5. Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki (koniecznie sprawdzamy gorycz - takie owoce nie nadają się do zbioru).

6. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego przygotowane ogórki, zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut (nie spiesz się, aby dodać wodę, ponieważ ogórki wypuszczą sok, a masa nie będzie tak gęsta jak na początku).

7. Na koniec dodaj suche przyprawy do smaku i octu do lecho, trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut i włóż do słoików, po ich sterylizacji.

8. Zwijamy półfabrykaty z gotowanymi pokrywkami i odwracamy do góry nogami. Owijamy słoiki cieplej i pozostawiamy do powolnego chłodzenia. Po 25-30 godzinach półfabrykaty można przenieść do piwnicy.

to wszystko! Pyszna przekąska zachwyci rodzinę w zimowe mrozy)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy