skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz czosnek, włóż do miski blendera.
2. Pomidory myjemy, kroimy na 2-3 części, wysyłamy do miski po czosnku.
3. Zamień pomidory i czosnek w pachnący sos za pomocą blendera (możesz przejść przez maszynę do mięsa, jeśli jest to wygodniejsze).
4. Wlej sos do odpowiedniego rondla, dodaj cukier, sól, wlej olej roślinny, wymieszaj i wyślij do ognia.
5. Ogórki myjemy, kroimy w cienkie plasterki (koniecznie sprawdzamy gorycz - takie owoce nie nadają się do zbioru).
6. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego przygotowane ogórki, zmniejsz ogień i gotuj przez 40 minut (nie spiesz się, aby dodać wodę, ponieważ ogórki wypuszczą sok, a masa nie będzie tak gęsta jak na początku).
7. Na koniec dodaj suche przyprawy do smaku i octu do lecho, trzymaj w ogniu przez kolejne 5 minut i włóż do słoików, po ich sterylizacji.
8. Zwijamy półfabrykaty z gotowanymi pokrywkami i odwracamy do góry nogami. Owijamy słoiki cieplej i pozostawiamy do powolnego chłodzenia. Po 25-30 godzinach półfabrykaty można przenieść do piwnicy.
to wszystko! Pyszna przekąska zachwyci rodzinę w zimowe mrozy)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g