Zupa Zama Mołdawska

Narodowa zupa Mołdawska. Bardzo smaczne i na kaca!
Nat KaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 21 % 6 g
177 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zama to Mołdawska zupa Narodowa. Jest po prostu niesamowicie pyszny!!! Najważniejszym składnikiem tej zupy jest kwaśny otrębowy kwas chlebowy. Niestety w Rosji nie jest sprzedawany, ale w Internecie jest wiele przepisów na jego przygotowanie. Krewni z Kiszyniowa wysyłają mi takie suche w saszetkach. Możesz zastąpić kwasem cytrynowym, ale nie mogę powiedzieć dokładnie proporcji, spróbuj 0,5 łyżki.łyżki na patelnię. Nie wystarczy dodać trochę więcej do swojego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, pokrój i gotuj. Zdejmuję skórę z kurczaka. Zróbmy makaron. W misce ubij tylko białko 1 jajka. Posolić. Możesz zrobić całe jajko, ale wtedy okazuje się dużo makaronu. Ale można go zostawić na jeszcze 1 zupę. Zagnieść twarde ciasto. W żadnym wypadku nie dodawaj wody!!! Tylko na jajku!!! Zostaw to na odpoczynek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sprawdź kurczaka na patelni. Usuń piankę, zmniejsz ogień, aby bulion był przezroczysty i dodaj 1 liść laurowy i 7-10 groszku czarnego pieprzu. Możesz zmielić pieprz w moździerzu, możesz rzucić go w całości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wszystkie warzywa w paski. Im cieńsze kroisz, tym piękniejsza będzie zupa. Grubość cięcia w żaden sposób nie wpływa na smak!))) Pomidory, przed pokrojeniem, zalej wrzątkiem i zdejmij skórkę, ale jeśli cię to nie & quot; zawstydza & quot; możesz tego nie robić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso jest całkowicie ugotowane, wrzuć cebulę, marchewkę i korzeń selera do garnka, wszystko w tym samym czasie. Podczas gotowania zróbmy makaron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto cienko, o grubości 1 mm. Wytnij wstążki o szerokości 4-5 cm i pokrój w cienki makaron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż makaron na stole i pozostaw na 10 minut, aby lekko wyschł.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas robienia makaronu warzywa gotowały się. Dodaj paprykę i pomidory. Nie wyrzucam łodyg z zieleni, ale drobno kroję i dodaję do zupy na tym etapie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz makaron na sito lub durszlak i dobrze wstrząśnij, aby usunąć nadmiar mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść garnek z makaronem na ogniu. Sól wodę i jak się zagotuje, wrzuć makaron. Gdy puści pianę, wyłącz ją i pozwól jej leżeć w tej wodzie przez 7-10 minut. Wrzuć do durszlaka i spłucz pod zimną wodą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ugotowany makaron, zioła i kwaśny kwas 1 łyżka.łyżka. Zupa będzie trochę mętna, nie martw się, to jest zamierzone.))) Jeśli jest mało płynu, dodaj przegotowaną gorącą wodę. Sól i gotuj przez 5-7 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

możesz gotować bez makaronu, tylko z warzywami, ale w żadnym wypadku nie dodawaj ziemniaków!!!
możesz dodać śmietanę, a jeśli masz kaca, zjedz gorącą zamę z pikantną marynowaną papryką.
Mołdawianie mają taką tradycję, następnego dnia, po uczcie, właściciel zaprasza wszystkich, którzy chodzili z nim na uroczystość - na zamę, tj.)))

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy