pieczona cukinia na zimę palce lizać

lubisz pieczoną cukinię? Przygotuj je na zimę! Bardzo przyjemnie jest umieścić kilka kawałków smażonej letniej cukinii na tłuczonych ziemniakach w zimowe dni. I są tak pachnące, jakby tylko smażone! Spróbuj, warto! Wyjściem z danej ilości składników jest litrowy słoik.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 67 % 10 g
węglowodany 27 % 4 g
113 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

jak przygotować smażoną cukinię na zimę "polizasz palce"?

1. Cukinię umyć, pokroić w plasterki (niezbyt cienkie, o grubości około 1 cm).

2. Posmaruj każdy okrąg oliwą z oliwek za pomocą silikonowej szczotki.

3. Smaż każdy kawałek przez 3 minuty z każdej strony.

4. Przygotuj marynatę. Aby to zrobić, wlej wodę, sok z cytryny, pozostałą oliwę z oliwek do głębokiej miski, wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj duże kawałki chili, dodaj sól, cukier i zioła prowansalskie.

5. Gotuj marynatę na małym ogniu przez kilka minut od momentu wrzenia.

6. Umieść pierścienie cukinii w sterylnych słoikach i zalej je gorącą marynatą, natychmiast zwiń sterylne pokrywki.

takie puste miejsca należy przechowywać w chłodnym miejscu (przechowuję w piwnicy).

pyszna cukinia dla ciebie! Gotuj z miłością!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy