adjika z pomidora palce lizać

nie przegap odpowiedniego czasu na puste miejsca! Gotuj pyszne! Adjika to uniwersalny sos, który z powodzeniem łączy się z mięsem, warzywami, kanapkami, a także można go dodawać do barszczu, zupy kharcho i innych potraw. Mój przepis gwarantuje doskonały wynik, nie wahaj się!
PollyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 65 % 11 g
93 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przede wszystkim umyj pomidory i paprykę. Obieramy paprykę z nasion, dowolnie kroimy pomidory. Przepuszczamy warzywa przez maszynę do mięsa. Powstałą masę rozprowadzamy na patelni i wysyłamy do ognia, gotujemy przez 20 minut.

W międzyczasie posiekaj strąki czerwonej ostrej papryki, przepuszczając je przez maszynkę do mięsa wraz z czosnkiem(oczywiście obieramy czosnek). Wysyłamy mieszaninę czosnku i pieprzu do Adjiki, mieszamy, gotujemy przez 10 minut.

wlej cukier i sól do Adjiki (ilość można dostosować do smaku), wlej olej roślinny i ocet, gotuj przez 10 minut.

spłucz pietruszkę, drobno posiekaj i włóż do Adjiki, trzymaj w ogniu przez ostatnie 5 minut. Kładziemy adżikę w sterylnych słoikach, które natychmiast zwijamy pokrywkami.

oto taka jasna przekąska - zimą pomoże się ogrzać i nie pozwoli się nudzić)

pyszne półfabrykaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy