skład / składniki
metoda gotowania
1. Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, jest biszkopt:
- przesiej mąkę, skrobię, kakao w proszku i proszek do pieczenia do głębokiej miski;
- rozbij jajka do wygodnej miski, rozłóż żółtka, wlej sól i cukier;
- umieść tę miskę w łaźni wodnej i ubij składniki mikserem, aż masa wzrośnie i będzie gorąca;
- wyjmij miskę z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie przez 7 minut, aż masa ostygnie;
- włóż suche składniki do powstałej masy, delikatnie wymieszaj;
- wyjmujemy formę (średnica - 20 cm) wyłożoną pergaminem, wlewamy do niej ciasto i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 30 minut;
- gotowy biszkopt o temperaturze pokojowej zawija się w folię spożywczą i wysyła do lodówki na noc.
2. A teraz drugi krok do rajskiej przyjemności, czyli Solony Karmel:
- wlej cukier do pojemnika z grubym dnem i wyślij pojemnik na średnim ogniu, ciągle mieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i zmienią w Złoty karmel;
- wlej śmietanę do osobnej miski, również Wyślij do ognia i zagotuj;
- wyjmujemy pojemnik z karmelem z ognia, dodajemy masło i wlewamy sól, dobrze mieszamy, po czym wlewamy gorącą śmietanę (mieszanina skwierczy - nie bój się, wszystko jest w porządku i powinno być);
- zwracamy pojemnik do ognia i gotujemy przez około 5 minut, po czym wyłączamy piec i schładzamy karmel do temperatury pokojowej.
3. A teraz przygotuj mus:
- wlej wodę do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia i zagotuj, a następnie ostudź;
- smażyć orzeszki ziemne na suchej patelni (można również w piekarniku), a następnie dodać masło kakaowe;
- żelatynę zalewamy zimną wodą, pozwalamy pęcznieć;
- włóż żółtka do małego rondla i wlej tutaj schłodzony syrop cukrowy, wyślij rondel do łaźni wodnej i podgrzej przez 5 minut;
- ubij masę żółtkowo-syropową mikserem;
- podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez około 20 sekund, po czym dodaj do niej część karmelu, dokładnie wymieszaj i włóż do reszty karmelu;
- ubij śmietanę mikserem na puszystą kremową masę, po czym połącz je z masą karmelową i wcześniej ubitymi żółtkami, wszystko dokładnie wymieszaj;
- w musie układamy prażone orzeszki ziemne, ponownie mieszamy.
4. Czas też na krem Chantilly:
- żelatynę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą;
- gdy żelatyna pęcznieje (a stanie się to po 7-10 minutach), podgrzej ją w kuchence mikrofalowej przez około 20 sekund;
- schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę;
- następnie wprowadzamy część bitej śmietany do żelatyny, mieszamy i łączymy z główną masą śmietany, ponownie mieszamy.
5. Najciekawsze jest to, że zbieramy ciasto:
- biszkopt kroimy na 3 równe części (tnę długim nożem-piłą - bardzo wygodne, ale można też nitkować, kto jest przyzwyczajony);
- pierwsze ciasto wkładamy do dzielonej formy, podlewamy połową musu karmelowego i wysyłamy do lodówki na 20 minut-niech mus stwardnieje;
- następnie wlej połowę kremu Chantilly i przykryj drugim ciastem, również Wyślij do lodówki na 20 minut;
- po drugim cieście powtarzamy warstwy musu karmelowego i kremu Chantilly, obserwując kolejność i czas chłodzenia;
- w pełni zmontowane ciasto wysyłamy na noc do lodówki.
6. Ciasto polewamy lukrem (czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, dodajemy masło, mieszamy trzepaczką) i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Możesz dodać batonik Snickers do dekoracji, krojąc go na kawałki, ale to wszystko do woli i smaku :)
ciasto jest gotowe, aby zachwycić Cię swoim doskonałym wyglądem i oszałamiającym smakiem!
smacznego;)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g