Ciasto Mus Snickers

Zaskocz gości eleganckim ciastem! Sukces gwarantowany! Ciasto & quot; Snickers & quot; to czekoladowy przystojniak z dużą ilością orzechów, musu i karmelu. Jedno zdjęcie w przekroju mówi wiele bez zbędnych ceregieli) radzę przygotować takie ciasto na wakacje i otrzymać wiele komplementów pod swoim adresem (bez tego nie ma mowy!)
saga♫♪♫♪Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 52 % 28 g
348 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 23 h 20 min

1. Pierwszą rzeczą, którą zrobimy, jest biszkopt:

- przesiej mąkę, skrobię, kakao w proszku i proszek do pieczenia do głębokiej miski;

- rozbij jajka do wygodnej miski, rozłóż żółtka, wlej sól i cukier;

- umieść tę miskę w łaźni wodnej i ubij składniki mikserem, aż masa wzrośnie i będzie gorąca;

- wyjmij miskę z łaźni wodnej i kontynuuj ubijanie przez 7 minut, aż masa ostygnie;

- włóż suche składniki do powstałej masy, delikatnie wymieszaj;

- wyjmujemy formę (średnica - 20 cm) wyłożoną pergaminem, wlewamy do niej ciasto i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy około 30 minut;

- gotowy biszkopt o temperaturze pokojowej zawija się w folię spożywczą i wysyła do lodówki na noc.

2. A teraz drugi krok do rajskiej przyjemności, czyli Solony Karmel:

- wlej cukier do pojemnika z grubym dnem i wyślij pojemnik na średnim ogniu, ciągle mieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą i zmienią w Złoty karmel;

- wlej śmietanę do osobnej miski, również Wyślij do ognia i zagotuj;

- wyjmujemy pojemnik z karmelem z ognia, dodajemy masło i wlewamy sól, dobrze mieszamy, po czym wlewamy gorącą śmietanę (mieszanina skwierczy - nie bój się, wszystko jest w porządku i powinno być);

- zwracamy pojemnik do ognia i gotujemy przez około 5 minut, po czym wyłączamy piec i schładzamy karmel do temperatury pokojowej.

3. A teraz przygotuj mus:

- wlej wodę do rondla, wlej cukier, Wyślij do ognia i zagotuj, a następnie ostudź;

- smażyć orzeszki ziemne na suchej patelni (można również w piekarniku), a następnie dodać masło kakaowe;

- żelatynę zalewamy zimną wodą, pozwalamy pęcznieć;

- włóż żółtka do małego rondla i wlej tutaj schłodzony syrop cukrowy, wyślij rondel do łaźni wodnej i podgrzej przez 5 minut;

- ubij masę żółtkowo-syropową mikserem;

- podgrzej spuchniętą żelatynę w kuchence mikrofalowej przez około 20 sekund, po czym dodaj do niej część karmelu, dokładnie wymieszaj i włóż do reszty karmelu;

- ubij śmietanę mikserem na puszystą kremową masę, po czym połącz je z masą karmelową i wcześniej ubitymi żółtkami, wszystko dokładnie wymieszaj;

- w musie układamy prażone orzeszki ziemne, ponownie mieszamy.

4. Czas też na krem Chantilly:

- żelatynę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą;

- gdy żelatyna pęcznieje (a stanie się to po 7-10 minutach), podgrzej ją w kuchence mikrofalowej przez około 20 sekund;

- schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę;

- następnie wprowadzamy część bitej śmietany do żelatyny, mieszamy i łączymy z główną masą śmietany, ponownie mieszamy.

5. Najciekawsze jest to, że zbieramy ciasto:

- biszkopt kroimy na 3 równe części (tnę długim nożem-piłą - bardzo wygodne, ale można też nitkować, kto jest przyzwyczajony);

- pierwsze ciasto wkładamy do dzielonej formy, podlewamy połową musu karmelowego i wysyłamy do lodówki na 20 minut-niech mus stwardnieje;

- następnie wlej połowę kremu Chantilly i przykryj drugim ciastem, również Wyślij do lodówki na 20 minut;

- po drugim cieście powtarzamy warstwy musu karmelowego i kremu Chantilly, obserwując kolejność i czas chłodzenia;

- w pełni zmontowane ciasto wysyłamy na noc do lodówki.

6. Ciasto polewamy lukrem (czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej, dodajemy masło, mieszamy trzepaczką) i posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi. Możesz dodać batonik Snickers do dekoracji, krojąc go na kawałki, ale to wszystko do woli i smaku :)

ciasto jest gotowe, aby zachwycić Cię swoim doskonałym wyglądem i oszałamiającym smakiem!

smacznego;)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy