skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i gotować do miękkości.
2. Opłucz koperek, osusz, drobno posiekaj.
3. Zamień ziemniaki w tłuczone ziemniaki za pomocą tłuczka, dodaj sól i posiekany koperek, wymieszaj.
4. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól i wlej ciepłą wodę. Zagnieść ciasto - powinno być miękkie, nie przyklejać się do rąk. Zbierz ciasto w Kolobok, włóż do miski, przykryj czystym ręcznikiem kuchennym, pozostaw na 30 minut.
5. Wypoczęte ciasto podzielić na równe części (zwykle dzielę na 8 części), z których każdą rozwałkować w cienki okrąg. Połóż nadzienie na jednej części koła, przykryj drugą częścią, ściśnij. W ten sposób uzyskuje się kutaby w kształcie półksiężyca - klasyczny kształt.
6. Smażyć półfabrykaty z obu stron na suchej patelni. Nawiasem mówiąc, w razie potrzeby gotowe ciasta można posmarować masłem, ale wolę tego nie robić-wydaje mi się, że kutaby są smaczniejsze i niewątpliwie bardziej dietetyczne.
podawaj kutaby na gorąco. Ponadto dobrze sprawdza się sałatka lub ulubiony sos.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g