skład / składniki
metoda gotowania
więc zacznijmy:
- moje gruszki, pokrój w ćwiartki, pokrój strąk nasienny;
- w przygotowanych słoikach (produkty są przeznaczone na dwa litrowe słoiki, ale możesz wziąć dowolną objętość, najważniejsze jest zachowanie proporcji) kładziemy plasterki gruszki na około jedną trzecią całkowitej objętości;
- zagotuj wodę i napełnij gruszki wrzącą wodą, bardzo ostrożnie i powoli, aby słoik nie pękł;
- następnie spuść wodę do odpowiedniego rondla, wlej cukier i kwas cytrynowy, wymieszaj i wyślij do ognia;
- gdy syrop się zagotuje, wlej do niego słoiki z gruszkami, przykryj blaszanymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji;
- sterylizuj jak zwykle: umieść słoiki w przestronnym rondlu, umieszczając ręcznik kuchenny pod spodem, wlej gorącą wodę, aby osiągnęła poziom wieszaków słoika lub nieco wyżej, wyślij patelnię do ognia. Sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 10 minut, litrowe - 15 minut, półtoralitrowe-20 minut itp.;
- gotowy kompot zwija się, odwraca na płaskiej powierzchni do góry nogami, owija kocem i pozostawia do całkowitego ostygnięcia, czyli na 24 godziny.
przenosimy puste miejsca do piwnicy - są tam doskonale przechowywane.
przytulna zima i pyszny kompot!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g