kompot gruszkowy z kwasem cytrynowym

przygotuj pyszny kompot gruszkowy na zimę! Kompoty są najbardziej popularne ze wszystkich półfabrykatów - dzieci bardzo je kochają. Dlatego staram się zamknąć jak najwięcej i jak najróżniej. Dzisiaj gotowałem kompot z gruszek i postanowiłem podzielić się z Tobą wszystkimi subtelnościami tego procesu. Przeczytaj przepis i ugotuj kompot ze mną!
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 31 g
124 kcal
IG: 26 / 0 / 74

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

więc zacznijmy:

- moje gruszki, pokrój w ćwiartki, pokrój strąk nasienny;

- w przygotowanych słoikach (produkty są przeznaczone na dwa litrowe słoiki, ale możesz wziąć dowolną objętość, najważniejsze jest zachowanie proporcji) kładziemy plasterki gruszki na około jedną trzecią całkowitej objętości;

- zagotuj wodę i napełnij gruszki wrzącą wodą, bardzo ostrożnie i powoli, aby słoik nie pękł;

- następnie spuść wodę do odpowiedniego rondla, wlej cukier i kwas cytrynowy, wymieszaj i wyślij do ognia;

- gdy syrop się zagotuje, wlej do niego słoiki z gruszkami, przykryj blaszanymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji;

- sterylizuj jak zwykle: umieść słoiki w przestronnym rondlu, umieszczając ręcznik kuchenny pod spodem, wlej gorącą wodę, aby osiągnęła poziom wieszaków słoika lub nieco wyżej, wyślij patelnię do ognia. Sterylizujemy półlitrowe słoiki przez 10 minut, litrowe - 15 minut, półtoralitrowe-20 minut itp.;

- gotowy kompot zwija się, odwraca na płaskiej powierzchni do góry nogami, owija kocem i pozostawia do całkowitego ostygnięcia, czyli na 24 godziny.

przenosimy puste miejsca do piwnicy - są tam doskonale przechowywane.

przytulna zima i pyszny kompot!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy