Marmolada Śliwkowa

Przed Tobą cudowny przepis na zdrowy deser witaminowy! Po raz pierwszy zrobiłam domowej roboty marmoladę dla mojej córki - to była jej pierwsza słodycz w życiu (w wieku 1,5 roku). Od tego czasu powtarzam przepis raz po raz. Dzielę się z Tobą moimi umiejętnościami, możesz bezpiecznie powtórzyć!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
129 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 45 min

Marmolada gotuje się w ten sposób:

- moje śliwki, oczyszczone z pestek;

- rozłóż śliwki na patelni i zalej wodą, Wyślij do ognia i gotuj, aż owoce całkowicie zmiękną-około pół godziny;

- przecieramy śliwki przez sito, otrzymujemy jednorodny przecier śliwkowy;

- włóż puree do rondla, wlej cukier i kwas cytrynowy, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 30 minut;

- w małej misce rozprowadź agar-agar, napełnij go wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw na 15 minut do pęcznienia;

- spuchnięty agar-agar wlewa się cienkim strumieniem do gorącego puree śliwkowego, ciągle mieszając i gotując przez 3 minuty;

- wyłóż formę pergaminem i wlej do niej masę śliwkową, pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyślij do lodówki na 2 godziny.

pokrój marmoladę na talerze, zwiń w cukier i podawaj.

piękno i smak! Ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy