skład / składniki
metoda gotowania
Marmolada gotuje się w ten sposób:
- moje śliwki, oczyszczone z pestek;
- rozłóż śliwki na patelni i zalej wodą, Wyślij do ognia i gotuj, aż owoce całkowicie zmiękną-około pół godziny;
- przecieramy śliwki przez sito, otrzymujemy jednorodny przecier śliwkowy;
- włóż puree do rondla, wlej cukier i kwas cytrynowy, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez 30 minut;
- w małej misce rozprowadź agar-agar, napełnij go wodą o temperaturze pokojowej i pozostaw na 15 minut do pęcznienia;
- spuchnięty agar-agar wlewa się cienkim strumieniem do gorącego puree śliwkowego, ciągle mieszając i gotując przez 3 minuty;
- wyłóż formę pergaminem i wlej do niej masę śliwkową, pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyślij do lodówki na 2 godziny.
pokrój marmoladę na talerze, zwiń w cukier i podawaj.
piękno i smak! Ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g