Trufle czekoladowe

ciekawe domowe cukierki-trufle czekoladowe! Trufle czekoladowe to przyzwoite towarzystwo na domowe przyjęcie herbaciane! Domowy naturalny przysmak przygotowany z miłością podbije serce każdego. Przepis jest oczywiście niejednoznaczny, ponieważ ktoś dostaje schludne trufle, ktoś nie. Powód jest nieznany, jeśli są informacje, podziel się swoim doświadczeniem w robieniu podobnych cukierków, są bardzo dobre!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 14 g
tłuszcze 31 % 26 g
węglowodany 52 % 43 g
422 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do robienia trufli czekoladowych. Są to mleko w proszku, dobrej jakości kakao w proszku, cukier granulowany, masło (naturalne, wysokiej jakości), odrobina wody i orzechy włoskie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czystą wodę do rondla, dodaj granulowany cukier, zagotuj i mieszając gotuj przez około 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło i kakao w proszku do gorącego syropu. Ponieważ to kakao określi przyszły kęs gotowych cukierków, nie bądź skąpy i kup kakao wysokiej jakości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane orzechy włoskie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo dodawaj mleko w proszku i uważnie obserwuj konsystencję, gdy tylko masa stanie się wystarczająco gęsta i nie przylgnie do rąk, nie musisz już dodawać mleka. Co więcej, Opinie są różne: ktoś mówi, że masę należy formować, gdy jest ciepła, ktoś twierdzi, że jest to miejsce w lodówce, a nawet zamrażarce, gdzie zagęści się i będzie dobrze uformowany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformowane cukierki zwiń w coś pysznego: posiekane orzechy, kakao w proszku, płatki kokosowe, pokruszone gofry, cukier puder.

przygotowując te czekoladowe trufle mleka w proszku, "Zajęło mi" znacznie więcej niż 200 g. gotowa masa czekoladowa po znacznym schłodzeniu była doskonale uformowana, ale absolutnie nie chciała zachować kształtu. Piękne kulki po kilku minutach rozłożyły się na nie mniej piękne ciasta, ale chciałem tylko kulek cukierków. Być może chodzi o mleko w proszku (wziąłem tłuste, ponieważ jest też odtłuszczone), być może trochę odparowałem syrop. Trudno powiedzieć. Dlatego stwierdzam: słodycze są pyszne, ale kształt jest nieprzewidywalny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy