skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do robienia trufli czekoladowych. Są to mleko w proszku, dobrej jakości kakao w proszku, cukier granulowany, masło (naturalne, wysokiej jakości), odrobina wody i orzechy włoskie.
Krok 2:
Wlej czystą wodę do rondla, dodaj granulowany cukier, zagotuj i mieszając gotuj przez około 5 minut.
Krok 3:
Dodaj masło i kakao w proszku do gorącego syropu. Ponieważ to kakao określi przyszły kęs gotowych cukierków, nie bądź skąpy i kup kakao wysokiej jakości.
Krok 4:
Dodaj posiekane orzechy włoskie.
Krok 5:
Następnie stopniowo dodawaj mleko w proszku i uważnie obserwuj konsystencję, gdy tylko masa stanie się wystarczająco gęsta i nie przylgnie do rąk, nie musisz już dodawać mleka. Co więcej, Opinie są różne: ktoś mówi, że masę należy formować, gdy jest ciepła, ktoś twierdzi, że jest to miejsce w lodówce, a nawet zamrażarce, gdzie zagęści się i będzie dobrze uformowany.
Krok 6:
Uformowane cukierki zwiń w coś pysznego: posiekane orzechy, kakao w proszku, płatki kokosowe, pokruszone gofry, cukier puder.
przygotowując te czekoladowe trufle mleka w proszku, "Zajęło mi" znacznie więcej niż 200 g. gotowa masa czekoladowa po znacznym schłodzeniu była doskonale uformowana, ale absolutnie nie chciała zachować kształtu. Piękne kulki po kilku minutach rozłożyły się na nie mniej piękne ciasta, ale chciałem tylko kulek cukierków. Być może chodzi o mleko w proszku (wziąłem tłuste, ponieważ jest też odtłuszczone), być może trochę odparowałem syrop. Trudno powiedzieć. Dlatego stwierdzam: słodycze są pyszne, ale kształt jest nieprzewidywalny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g