skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować cukinię & quot; lizać palce"? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. W takiej cukinii nie trzeba ciąć skóry i wycinać nasion. Cukinię umyć i pokroić w kółka o szerokości 5 mm.
Krok 2:
Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek wzdłuż na pół.
Krok 3:
Przygotuj słoiki i pokrywki do konserwacji. Będą musiały zostać wysterylizowane w dowolny dostępny sposób. Jak to zrobić, przeczytaj link na końcu przepisu. Do każdego słoika włożyć 3-4 gałązki koperku, 4-5 ząbków czosnku, 6 groszków ziela angielskiego, 3 pąki goździków, cukinię, 3 liście laurowe.
Krok 4:
Napełnij słoiki cukinii wrzącą wodą, przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 20 minut.
Krok 5:
Przygotuj solankę.
Krok 6:
Jak zrobić solankę? Wlej wodę do rondla, dodaj cukier, sól i ocet stołowy. Doprowadź solankę do wrzenia.
Krok 7:
Odcedź cukinię.
Krok 8:
Napełnij słoiki do góry gorącą solanką. Zamknij słoiki pokrywkami.
Krok 9:
Odwróć słoiki, zawiń je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ten sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywy i sprawdzasz szczelność. Następnie Usuń puste miejsca w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania. Po kilku tygodniach obrabiany przedmiot można podać do stołu. Smacznego!
nie miałem pod ręką litrowych słoików, ale były 3 860 g. na 1 litrowy słoik potrzebujesz: 600 g cukinii, 3 ząbki czosnku ; 3-4 pąki goździków; 3 liście laurowe; 7 groszków ziela angielskiego. Solanka: 500 ml wody; 65 g cukru; 50 ml octu; 25 g soli.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g