dżem śliwkowy bez pestek na zimę

najsmaczniejsze, apetyczne, z prostych produktów! Beznasienny dżem śliwkowy na zimę pomoże zachować plony. Można go po prostu rozprowadzić na chlebie lub wykorzystać do wypieków i deserów. Będziesz mógł zmienić smak dżemu śliwkowego, dodając kakao, cynamon lub wanilię.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
220 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić dżem ze śliwek na zimę? Przygotuj jedzenie. Do przygotowania dżemu lepiej jest używać słodkich odmian i dobrze dojrzałych śliwek. Idealny do takiego zbioru śliwek domowych, tarniny. Jeśli śliwka jest bardzo słodka, możesz zmniejszyć ilość cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj owoce, usuń gałązki, liście, zgniłe jagody. Opłucz odpływ pod bieżącą wodą, a następnie wrzuć go do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej śliwkę wrzącą wodą, a następnie natychmiast opuść ją do zimnej wody. Z różnicy temperatur można łatwo usunąć skórkę z owoców. Najpierw pokrój każdą śliwkę na dwie połówki, usuń kość, a następnie ostrożnie usuń skórkę z każdej. Złóż obrane owoce do miski. Za pomocą blendera zmiel je na jednorodną masę. Możesz użyć zwykłej maszynki do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do masy śliwkowej. Wymieszać. Umieść masę na ogniu. Jeśli mieszanina jest bardzo gęsta, możesz dodać bardzo mało wody,aby śliwki nie zaczęły się palić na dnie naczyń. Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Przy ciągłym mieszaniu gotuj masę do miękkości, wystarczy 30 minut, aby uzyskać gęsty dżem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz sprawdzić gotowość w prosty, stary sposób"kropla po kropli". Aby to zrobić, weź trochę masy i upuść na talerz. Jeśli nie rozprzestrzeni się na talerzu podczas przechylania, dżem jest gotowy. Jeśli chcesz uzyskać dżem o bardziej płynnej konsystencji, gotuj masę przez krótszy czas.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wstępnie umyj słoiki roztworem sody i sterylizuj na jeden z dowolnych sposobów: w łaźni parowej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Opłucz je również, zagotuj i wysusz. Rozłóż gorący dżem w słoikach, przykręć pokrywki. Niech dżem ostygnie w temperaturze pokojowej. Usuń słoiki z dżemem ze śliwki do przechowywania w spiżarni na zimę. I możesz natychmiast podać do stołu. Smacznego!

z tej liczby produktów uzyskano półlitrowy słoik gotowego dżemu. 

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy