dżem z suszonych śliwek

pachnący dżem śliwkowy Węgierski! Dżem z suszonych śliwek ma kilka niuansów i tajemnic gotowania. Zgodnie z tym przepisem okazuje się dość gęsty: nadaje się również do pieczenia, może być stosowany jako polewa i po prostu na rodzinną herbatę.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 99 % 79 g
313 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem z suszonych śliwek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. To przede wszystkim sama śliwka. Suszone śliwki to nie tylko śliwka, ale śliwka węgierska-tylko takie suszone śliwki nadają się do gotowania dżemu. Dobrze trzyma swój kształt, a także połówki łatwo oddzielają się od kości. Mój cukier jest zwykły biały, ale można również użyć cukru kokosowego lub trzcinowego. Odpowiednio nadadzą gotowemu dżemowi aromat kokosowy lub karmelowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj suszone śliwki, osusz, w razie potrzeby usuń gałązki i liście.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój suszone śliwki na połówki, usuwając pestki. Jeśli śliwki są bardzo duże lub nasiona nie oddzielają się dobrze (co jest bardzo rzadkie w tej odmianie), możesz pokroić w mniejsze plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W naczyniu odpowiednim do gotowania dżemu włóż posiekane suszone śliwki i przykryj cukrem. Do gotowania dżemu polecam naczynia z grubym dnem, aby dżem się nie przypalił. Pozostaw na noc, aby jagody dały sok. Możesz zostawić dłużej, do 1 dnia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tak wyglądają jagody z cukrem po 12 godzinach. Jeśli lubisz bardziej pikantny dżem, to na tym etapie przed gotowaniem dżemu możesz dodać do niego przyprawy: laskę cynamonu, pączek goździków, gwiazdkę anyżu (jeśli dodasz całe przyprawy, nie zapomnij później wyjąć ich z gotowego dżemu. Ale wszystkie te przyprawy można również dodać w postaci mielonej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść dżem na małym ogniu, zagotuj. Gotuj na minimalnym ogniu przez 10 minut, stale usuwając pianę. Zdejmij z ognia i pozwól całkowicie ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie zagotuj, gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut i ponownie zdejmij z ognia. Pozwól całkowicie ostygnąć. Możesz rozłożyć dżem na gorąco w słoikach, ale jeśli zostanie wstępnie schłodzony, będzie grubszy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam do nich trochę wody i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż dżem w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub Zakręć maszyną do pisania. Sterylizacja nie jest wymagana, taki przedmiot można przechowywać w normalnych warunkach pokojowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aromatyczny dżem z suszonych śliwek jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g

Podobne przepisy