skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem z suszonych śliwek? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. To przede wszystkim sama śliwka. Suszone śliwki to nie tylko śliwka, ale śliwka węgierska-tylko takie suszone śliwki nadają się do gotowania dżemu. Dobrze trzyma swój kształt, a także połówki łatwo oddzielają się od kości. Mój cukier jest zwykły biały, ale można również użyć cukru kokosowego lub trzcinowego. Odpowiednio nadadzą gotowemu dżemowi aromat kokosowy lub karmelowy.
Krok 2:
Umyj suszone śliwki, osusz, w razie potrzeby usuń gałązki i liście.
Krok 3:
Pokrój suszone śliwki na połówki, usuwając pestki. Jeśli śliwki są bardzo duże lub nasiona nie oddzielają się dobrze (co jest bardzo rzadkie w tej odmianie), możesz pokroić w mniejsze plasterki.
Krok 4:
W naczyniu odpowiednim do gotowania dżemu włóż posiekane suszone śliwki i przykryj cukrem. Do gotowania dżemu polecam naczynia z grubym dnem, aby dżem się nie przypalił. Pozostaw na noc, aby jagody dały sok. Możesz zostawić dłużej, do 1 dnia.
Krok 5:
Tak wyglądają jagody z cukrem po 12 godzinach. Jeśli lubisz bardziej pikantny dżem, to na tym etapie przed gotowaniem dżemu możesz dodać do niego przyprawy: laskę cynamonu, pączek goździków, gwiazdkę anyżu (jeśli dodasz całe przyprawy, nie zapomnij później wyjąć ich z gotowego dżemu. Ale wszystkie te przyprawy można również dodać w postaci mielonej.
Krok 6:
Umieść dżem na małym ogniu, zagotuj. Gotuj na minimalnym ogniu przez 10 minut, stale usuwając pianę. Zdejmij z ognia i pozwól całkowicie ostygnąć.
Krok 7:
Ponownie zagotuj, gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut i ponownie zdejmij z ognia. Pozwól całkowicie ostygnąć. Możesz rozłożyć dżem na gorąco w słoikach, ale jeśli zostanie wstępnie schłodzony, będzie grubszy.
Krok 8:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam do nich trochę wody i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 9:
Ułóż dżem w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub Zakręć maszyną do pisania. Sterylizacja nie jest wymagana, taki przedmiot można przechowywać w normalnych warunkach pokojowych.
Krok 10:
Aromatyczny dżem z suszonych śliwek jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g