galaretka z dorsza z żelatyną

pyszne galaretki są łatwe i proste w przygotowaniu! Galaretka z dorsza z żelatyną to klasyczne danie rybne, które jest przygotowywane na wakacje lub po prostu w celu rozpieszczania bliskich. Zwykle podaje się go jako przystawkę na Nowy Rok. Jest również idealny dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę, ponieważ ma mało kalorii, ale jest bogaty w składniki odżywcze i witaminy.
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 78 % 7 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 22 % 2 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 25 min

1. Przede wszystkim oczyszczamy rybę z łusek, patroszymy wszystkie wnętrzności, odcinamy ostre płetwy i ogon. Dobrze umyj dorsza pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż rybę na desce do krojenia i pokrój na duże kawałki.

2. Obierz marchewki i cebulę i umyj wodą. Pokrój cebulę na ćwiartki. Pokrój marchewki w paski. Myjemy łodygę selera, suszymy i kroimy w plasterki.

3. W średniej wielkości rondlu wkładamy kawałki dorsza, posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Napełnij wszystko czystą wodą. Dodaj przyprawy: sól i liść laurowy. Możesz dodać więcej do woli. Kładziemy patelnię na kuchence i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Usuń piankę utworzoną na wierzchu bulionu. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj dorsza przez pół godziny na małym ogniu.

4. Po ugotowaniu dorsza wyjmujemy kawałki ryb i warzyw z patelni na talerz. Następnie przefiltruj bulion rybny pozostały w rondlu przez sito, aby uniknąć obcych zanieczyszczeń. Dodaj żelatynę do odcedzonego bulionu rybnego i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

5. Gotowany dorsz jest oczyszczany z pestek i rozprowadzany w głębokiej formie lub w porcjach. Następnie przenosimy kawałki gotowanej marchewki, cebuli i selera do tego samego pojemnika.

6. Ostrożnie wlej bulion rybny z żelatyną do formy z gotowaną rybą i warzywami. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku i udekoruj ziołami. Wkładamy naczynie do lodówki na 2-3 godziny, aż całkowicie stwardnieje.

gdy galaretka z dorsza stwardnieje, możesz podać ją na stole. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy