skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim oczyszczamy rybę z łusek, patroszymy wszystkie wnętrzności, odcinamy ostre płetwy i ogon. Dobrze umyj dorsza pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie połóż rybę na desce do krojenia i pokrój na duże kawałki.
2. Obierz marchewki i cebulę i umyj wodą. Pokrój cebulę na ćwiartki. Pokrój marchewki w paski. Myjemy łodygę selera, suszymy i kroimy w plasterki.
3. W średniej wielkości rondlu wkładamy kawałki dorsza, posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Napełnij wszystko czystą wodą. Dodaj przyprawy: sól i liść laurowy. Możesz dodać więcej do woli. Kładziemy patelnię na kuchence i doprowadzamy jej zawartość do wrzenia. Usuń piankę utworzoną na wierzchu bulionu. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj dorsza przez pół godziny na małym ogniu.
4. Po ugotowaniu dorsza wyjmujemy kawałki ryb i warzyw z patelni na talerz. Następnie przefiltruj bulion rybny pozostały w rondlu przez sito, aby uniknąć obcych zanieczyszczeń. Dodaj żelatynę do odcedzonego bulionu rybnego i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
5. Gotowany dorsz jest oczyszczany z pestek i rozprowadzany w głębokiej formie lub w porcjach. Następnie przenosimy kawałki gotowanej marchewki, cebuli i selera do tego samego pojemnika.
6. Ostrożnie wlej bulion rybny z żelatyną do formy z gotowaną rybą i warzywami. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku i udekoruj ziołami. Wkładamy naczynie do lodówki na 2-3 godziny, aż całkowicie stwardnieje.
gdy galaretka z dorsza stwardnieje, możesz podać ją na stole. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g