Talkysz kaleve
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. W rondlu na małym ogniu rozpuść ghee.
2. Dodaj trochę mąki do oleju, wymieszaj, gotuj przez pół godziny.
3. Łączymy wodę, cukier granulowany i miód, stawiamy na umiarkowanym ogniu, gotujemy aż zgęstnieje.
4. Nasmaruj duży szklany pojemnik olejem, wlej powstały syrop miodowy.
5. Zgniatamy masę-najpierw nożem, a następnie, gdy stygniemy rękami-rozciągamy, składamy. Powinien skończyć się białą i błyszczącą masą.
6. Masę z punktu 2 układamy na powierzchni roboczej, na wierzch kładziemy masę miodową. Zaczynamy rozciągać i składać na pół, wypełniamy formy włóknami.
7. Usuwamy smakołyk w zimne miejsce na godzinę.
8. Wyjmujemy smakołyk z foremek i traktujemy! :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g