Talkysz kaleve

Zrób niesamowitą orientalną słodycz DIY! Talkysh kaleve to deser pochodzący z kuchni tatarskiej. Jak wszystkie orientalne słodycze, talkysh kaleve jest słodki, smaczny, niezwykły z wyglądu. Przygotowanie tej uczty będzie wymagało pewnego wysiłku, ale wynik jest tego wart.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 20 % 15 g
węglowodany 77 % 57 g
384 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 25 min

1. W rondlu na małym ogniu rozpuść ghee.

2. Dodaj trochę mąki do oleju, wymieszaj, gotuj przez pół godziny.

3. Łączymy wodę, cukier granulowany i miód, stawiamy na umiarkowanym ogniu, gotujemy aż zgęstnieje.

4. Nasmaruj duży szklany pojemnik olejem, wlej powstały syrop miodowy.

5. Zgniatamy masę-najpierw nożem, a następnie, gdy stygniemy rękami-rozciągamy, składamy. Powinien skończyć się białą i błyszczącą masą.

6. Masę z punktu 2 układamy na powierzchni roboczej, na wierzch kładziemy masę miodową. Zaczynamy rozciągać i składać na pół, wypełniamy formy włóknami.

7. Usuwamy smakołyk w zimne miejsce na godzinę.

8. Wyjmujemy smakołyk z foremek i traktujemy! :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy