skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jarzębina jest zwykle zbierana w sierpniu-wrześniu. Rośnie zarówno w ogrodzie, jak iw lesie, jagoda leśna jest oczywiście bardziej przyjazna dla środowiska i użyteczna. Jarzębina ma rodzaj goryczy, która przeraża wiele gospodyń domowych, jeśli chodzi o wykorzystanie jej do jedzenia. Ale w rzeczywistości łatwo jest pozbyć się goryczy w jagodach, zamrażając jarzębinę w zamrażarce lub czekając na mróz i zbierając jagody po nich.
Krok 2:
Przygotuj składniki na dżem.
Krok 3:
Oddziel jagody jarzębiny od gałązek, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka, pozostaw do wyschnięcia. Następnie jagody można włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby usunąć gorycz z jarzębiny. Jeśli podoba Ci się smak świeżej jarzębiny, nie możesz jej zamrozić.
Krok 4:
Wlej czystą wodę do rondla do gotowania dżemu, dodaj cukier i podpal. Gotuj syrop, mieszając łyżką na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wrzuć jagody jarzębiny do syropu. Pozwól, aby dżem się zagotował i natychmiast wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 godzin.
Krok 5:
Po określonym czasie ponownie podpalamy dżem, po zagotowaniu mieszanki zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dżem przez około 20 minut, usuwając pianę utworzoną na powierzchni.
Krok 6:
Gorący dżem układamy w sterylnych słoikach i zamykamy je pokrywkami. Pozwól dżemowi ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu.
Krok 7:
W zimowe dni słoik tak pysznego pachnącego dżemu doskonale uzupełni przyjęcie herbaciane z rodziną lub będzie doskonałym nadzieniem do ciast. Smacznego!
Jarzębina to bardzo przydatna jagoda bogata w witaminy z grupy A I C, potas, magnez i inne pierwiastki śladowe. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i jest dobrą profilaktyką beri-beri, normalizuje ciśnienie krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego, jest przydatny w chorobach wątroby i żołądka. Dlatego należy zrobić kilka słoików z witaminami z czerwonej jarzębiny na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czerwona jarzębina - 43 kcal/100g