dżem z czerwonej jarzębiny

pyszny, zdrowy, witaminowy przysmak na zimę! Istnieje wiele ciekawych przepisów na robienie dżemu z czerwonej jarzębiny na zimę. Jest zrobiony z czerwonej jarzębiny z jabłkami, pomarańczami, miodem i orzechami włoskimi oraz innymi dodatkami. Rozważ jeden z najprostszych przepisów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 45 g
176 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jarzębina jest zwykle zbierana w sierpniu-wrześniu. Rośnie zarówno w ogrodzie, jak iw lesie, jagoda leśna jest oczywiście bardziej przyjazna dla środowiska i użyteczna. Jarzębina ma rodzaj goryczy, która przeraża wiele gospodyń domowych, jeśli chodzi o wykorzystanie jej do jedzenia. Ale w rzeczywistości łatwo jest pozbyć się goryczy w jagodach, zamrażając jarzębinę w zamrażarce lub czekając na mróz i zbierając jagody po nich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki na dżem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel jagody jarzębiny od gałązek, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, włóż do durszlaka, pozostaw do wyschnięcia. Następnie jagody można włożyć do zamrażarki na kilka godzin, aby usunąć gorycz z jarzębiny. Jeśli podoba Ci się smak świeżej jarzębiny, nie możesz jej zamrozić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej czystą wodę do rondla do gotowania dżemu, dodaj cukier i podpal. Gotuj syrop, mieszając łyżką na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wrzuć jagody jarzębiny do syropu. Pozwól, aby dżem się zagotował i natychmiast wyłącz ogień. Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 6 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po określonym czasie ponownie podpalamy dżem, po zagotowaniu mieszanki zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy dżem przez około 20 minut, usuwając pianę utworzoną na powierzchni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorący dżem układamy w sterylnych słoikach i zamykamy je pokrywkami. Pozwól dżemowi ostygnąć pod kocem w temperaturze pokojowej i przechowuj w chłodnym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W zimowe dni słoik tak pysznego pachnącego dżemu doskonale uzupełni przyjęcie herbaciane z rodziną lub będzie doskonałym nadzieniem do ciast. Smacznego!

Jarzębina to bardzo przydatna jagoda bogata w witaminy z grupy A I C, potas, magnez i inne pierwiastki śladowe. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy i jest dobrą profilaktyką beri-beri, normalizuje ciśnienie krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego, jest przydatny w chorobach wątroby i żołądka. Dlatego należy zrobić kilka słoików z witaminami z czerwonej jarzębiny na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czerwona jarzębina - 43   kcal/100g

Podobne przepisy