skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gorzką Adjikę z papryki i pomidora na zimę? Przygotuj produkty według listy. Papryka weź czerwoną, Adjika jest zwykle tego koloru. Wybierz dojrzałe, soczyste pomidory, służą jako podstawa sosu. Dostosuj ilość ostrej papryki do swoich upodobań.
Krok 2:
Umyj pomidory, osusz i pokrój na duże kawałki, usuwając twardą część łodygi. Możesz, jeśli chcesz, zdjąć z nich skórę, zostawiłem ją. Umyj bułgarską paprykę, odetnij ogon i usuń środek nasionami. Pokrój paprykę tak grubo, jak pomidory. Obierz czosnek.
Krok 3:
Przenieś pomidory do miski blendera.
Krok 4:
Przewiń je, aby uzyskać papkę. W tym celu możesz użyć maszynki do mięsa lub kombajnu. Gotowe puree natychmiast wlej do dużego garnka do gotowania. Lepiej, jeśli jest wykonany ze stali nierdzewnej lub emaliowany, metal może utleniać się w aluminium. W ten sam sposób zmiel paprykę. Jeśli masz małą miskę rozdrabniacza, zrób to w małych porcjach. Nie dodawaj jeszcze pieprzu do garnka.
Krok 5:
Weź ostrą paprykę. Przewijam go w całości, pozostawiając rdzeń i nasiona-okazuje się ostrzejszy i bardziej aromatyczny. Jeśli usuniesz nasiona, smak będzie nieco łagodniejszy. Zmiel czosnek w dowolny dogodny sposób-za pomocą tarki, prasy lub tego samego blendera.
Krok 6:
Umieść garnek przecieru pomidorowego gotować na średnim ogniu. Doprowadzić masę do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozostawić puree do ugotowania. Gdy część płynu z pomidorów wyparuje (minie około 20 minut), dodaj do niego paprykę. Kontynuuj gotowanie Adjiki, odparowując płyn, mieszając go. Po 20 minutach dodaj ostrą paprykę i czosnek, gotuj masę przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Sól, cukier i ocet lepiej dodawać stopniowo, partiami, smakując masę. Adjika ostra z pomidora i czosnku jest gotowa! Wlej go do wysterylizowanych słoików, Zakręć pokrywkami. Następnie odwróć słoiki do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw do ostygnięcia do rana.
Krok 8:
Przechowuj gotową Adjikę w chłodnym miejscu. Możesz go zjeść natychmiast po ugotowaniu. Smacznego!
istnieje wiele odmian gotowania Adjiki, a ten przepis kulinarny to tylko moja interpretacja tej starożytnej i zdrowej przyprawy. Chociaż należy pamiętać, że to jedzenie jest dla zdrowych żołądków, bez oznak zapalenia żołądka lub wrzodów. Proporcje są przybliżone, ponieważ zawsze robię, jak mówią, na oko. Czasami chcę, aby adjika była ostrzejsza, czasem kwaśniejsza lub słodsza. Łatwo się to zmienia w stosunku papryki słodkiej / pomidora / ostrej papryki, a także w ilości soli i cukru. W każdym razie otrzymasz pyszną adżikę, która zimą pójdzie z hukiem. Lubię jeść go z daniami mięsnymi, różnymi dodatkami, a także z frytkami. Czasami podaję go do galaretki zamiast chrzanu, między innymi taka adżika doskonale komponuje się z solonym smalcem i czarnym chlebem.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g