kukurydza na zimę w puszkach

Oryginalny, pyszny, pikantny, do dekoracji lub do sałatki! Kukurydza konserwowana na zimę w kolbie to zbiór, który zachowa plony i posłuży zimą jako podstawa do innych potraw. Przygotowuje się go bez sterylizacji, zajmuje to znacznie mniej czasu. Przygotowanie kolb również nie wymaga dużego wysiłku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 81 % 13 g
68 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak konserwować kukurydzę na zimę w kolbie? Przygotuj jedzenie. Uwolnij kolby kukurydzy z liści i długich słupków przypominających włókna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Można używać kolb w całości. Ale wtedy w bankach pozostanie dużo niewykorzystanego miejsca. Wcześniej & quot; przymierzyłam & quot; kolby do pojemnika. Skończyło się na przecięciu 4 kolb na pół i 1 na cztery części. Pozwoliło mi to na maksymalne wykorzystanie pojemników. Nawiasem mówiąc, będę miał 2 litrowe słoiki z blokadą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj kukurydzę do miękkości, przenosząc kolby do wrzącej niesolonej! wodę. Czas gotowania może się znacznie różnić w zależności od wielkości i dojrzałości kolb. Gotowałem kukurydzę przez około pół godziny na średnim ogniu. Warto skupić się na miękkości ziaren. Nie wahaj się, odetnij jedno ziarno i spróbuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mały hack życia. Podczas gotowania kukurydzy można równolegle sterylizować słoiki nad parą przez 10 minut za pomocą specjalnego metalowego pierścienia lub kosza parowego, takiego jak mój. Ogólnie rzecz biorąc, możesz sterylizować słoiki w dowolny dogodny dla Ciebie sposób. Jeśli masz metalowe pokrywki, gotuj je osobno w kadzi przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć gotową kukurydzę do durszlaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż kukurydzę w słoikach. Dostałem 3 połówki w dolnym rzędzie i 2 ćwiartki w górnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wrzącą wodę do środka słoików, na kukurydzę, uważając, aby nie dostać się bezpośrednio na szklankę. Przykryć pokrywkami i pozostawić na 15 minut "odpocząć & quot;.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść wodę ze słoików na patelnię (użyj uchwytu do garnków). Na dużym ogniu zagotuj, a następnie dodaj cukier i sól. Poczekaj, aż ziarna się rozpuszczą, jeszcze kilka minut. I zdejmij wodę z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj dziewięcioprocentowy ocet i wymieszaj marynatę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą chochli wlej marynatę do słoików na samą szyję ,nawet "ze zjeżdżalnią". W ten sposób w bankach pozostanie mniej powietrza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij (lub Zakręć) słoiki pokrywkami. Uważaj, aby się nie poparzyć, ponieważ nadmiar gorącej marynaty z pewnością przeleje się przez krawędź, zapewniając w ten sposób minimum powietrza w obrabianym przedmiocie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Owinąć słoiki ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Słoiki ze zwykłymi pokrywkami można odwrócić do góry nogami. Odbywa się to w celu sprawdzenia szczelności i dodatkowej sterylizacji. Przechowuj schłodzone słoiki w lodówce. Smacznego!

w przypadku sałatki odetnij ziarna z kolb ostrym nożem.

smakuje słodko-kwaśno, ocet jest wyczuwalny. Ale dodanie mniejszej ilości octu jest niebezpieczne, ponieważ jest to szybki sposób konserwowania, bez długiej sterylizacji puszek w wodzie. Przy mniejszej ilości octu kukurydza może fermentować.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego nie można zmniejszyć stężenia soli i cukru, a także zastąpić octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy