ravioli z mięsem

klasyczny przepis włoskich kucharzy w Twojej kuchni. Ciekawy przepis, ale tak podobny do naszego przepisu na pierogi. Te same delikatne i satysfakcjonujące. Istnieją tylko trzy różnice.
Madlenka=◙☼Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 55 % 29 g
280 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak zrobić ravioli z mięsem? Zagnieść ciasto w taki sam sposób, jak na pierogi. Przesiej mąkę szkiełkiem, zrób wgłębienie, ubij jajko, dodaj sól. Wlej trochę mleka i zagnieść ciasto. Dodając pozostałe mleko, zagniataj, aż uzyskasz strome i elastyczne ciasto. Teraz różnica. Musisz owinąć go folią spożywczą i odłożyć na 60 minut. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Wymieszać. Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na kwadratowe kawałki. Rozmiar wybierz sam. Włosi wolą małe ravioli na święta, ale w dni powszednie używają tych większych "pierogów". Na każdym półfabrykacie ciasta umieść mięso mielone na środku i przykryj drugim półfabrykatem. Teraz kolejna różnica w stosunku do pierogów. Konieczne jest usunięcie powietrza między nadzieniem a ciastem. Aby to zrobić, delikatnie dociśnij palcami ciasto wokół nadzienia, aby powietrze wydostało się, w przeciwnym razie ravioli natychmiast wypłynie po ugotowaniu. Krawędzie w oryginale są wzorzyste. Możemy użyć noża z kręconym ostrzem, odcinając krawędzie. Gotuj ravioli, tak jak gotujemy pierogi. Wrząca osolona woda. Czas gotowania 5 minut. Oto ostatnia różnica-parmezan. Jest niezbędnym składnikiem. Ten ser nadaje ravioli pikantny smak. Posyp nim nasze kulinarne arcydzieło podczas serwowania. Gotowe są pachnące, delikatne i satysfakcjonujące ravioli z mięsem. Jemy ze smakiem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy