skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić ravioli z mięsem? Zagnieść ciasto w taki sam sposób, jak na pierogi. Przesiej mąkę szkiełkiem, zrób wgłębienie, ubij jajko, dodaj sól. Wlej trochę mleka i zagnieść ciasto. Dodając pozostałe mleko, zagniataj, aż uzyskasz strome i elastyczne ciasto. Teraz różnica. Musisz owinąć go folią spożywczą i odłożyć na 60 minut. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Wymieszać. Rozwałkuj ciasto cienko i pokrój na kwadratowe kawałki. Rozmiar wybierz sam. Włosi wolą małe ravioli na święta, ale w dni powszednie używają tych większych "pierogów". Na każdym półfabrykacie ciasta umieść mięso mielone na środku i przykryj drugim półfabrykatem. Teraz kolejna różnica w stosunku do pierogów. Konieczne jest usunięcie powietrza między nadzieniem a ciastem. Aby to zrobić, delikatnie dociśnij palcami ciasto wokół nadzienia, aby powietrze wydostało się, w przeciwnym razie ravioli natychmiast wypłynie po ugotowaniu. Krawędzie w oryginale są wzorzyste. Możemy użyć noża z kręconym ostrzem, odcinając krawędzie. Gotuj ravioli, tak jak gotujemy pierogi. Wrząca osolona woda. Czas gotowania 5 minut. Oto ostatnia różnica-parmezan. Jest niezbędnym składnikiem. Ten ser nadaje ravioli pikantny smak. Posyp nim nasze kulinarne arcydzieło podczas serwowania. Gotowe są pachnące, delikatne i satysfakcjonujące ravioli z mięsem. Jemy ze smakiem.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g