skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj sos:
- w małym rondelku mieszamy maliny z cukrem, dodajemy sok z cytryny;
- wysyłamy na średni ogień, doprowadzamy do wrzenia, a następnie ugniatamy jagody łyżką;
- zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito;
- na razie wkładamy do lodówki.
teraz przygotuj mus:
- wlej śmietanę (100 ml) do miski, dodaj do niej czekoladę, po rozbiciu na kawałki;
- wysyłamy do kuchenki mikrofalowej, podgrzewamy przez 30 sekund, za każdym razem zatrzymując i mieszając składniki, aż czekolada całkowicie się rozpuści;
- w głębokiej misce ubij pozostałą śmietanę mikserem, aż pojawi się piana;
- następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie do miękkich szczytów;
- delikatnie połącz rozpuszczoną czekoladę z bitą śmietaną.
Wybierz 6 kremów, włóż do nich połowę musu (w każdej równej ilości). Następnie polej sosem malinowym i rozłóż warstwę malin, po czym ponownie przykryj musem, polej sosem, udekoruj malinami i startą białą czekoladą.
parfait należy schłodzić w lodówce przez co najmniej pół godziny przed podaniem.
podawaj, zaskakuj znajomych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g